VOLI TELEVIZIJU, ALI NE I USTAJANJE U ZORU: Žika Nikolić i u osmoj deceniji na malim ekranima, slobodno vreme provodi sa prijateljima

Š. Marović

12. 03. 2022. u 15:46

BIO je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih voditelja u našoj zemlji prethodnih decenija, a i danas gotovo da ne može da prođe jutro kraj malih ekrana bez njega. U penziju je otišao kao voditelj kultne emisije na Javnom servisu, ali se novinarskog posla ni u osmoj deceniji nije odrekao. Živorad Nikolić (71), svima poznatiji kao Žika Šarenica i dalje je aktivan u svom prvom i jedinom pozivu.

Foto N. Fifić

Od početka pandemije, Žika se pridržavao svih preporuka lekara i Kriznog štaba, a primio je, kaže, i tri doze vakcine, pa do danas, na svu sreću, nije imao nikakvih problema.

- Neka tako i ostane - jasan je čuveni voditelj. - Poštovao sam sve izrečene mere, jeste da nije bilo lako, ali se izdržalo. Uživao sam u stvarima koje volim, najviše u svom novinarskom pozivu. To je moj način života. Raduje me mogućnost da i u penzionerskim danima mogu da se bavim ovim prelepim poslom. Naravno, nije to kao nekada, što bi mladi rekli punim gasom, ali je važno da taj izvor teče. Ne odustajem dok mi to pruža zadovoljstvo i uživanje.

Živorad je rođen davne 1950. godine u selu Jasikovica kod Trstenika. Posle srednje škole, koju je završio u Vrnjačkoj Banji, upisao je studije engleskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali se u međuvremenu predomislio i završio ruski jezik. Počeo je da radi u "Vrnjačkim novinama" i na radiju Vrnjačka Banja. "Šarenicu" je počeo, dosta stidljivo da vodi 2005. godine, a u maju 2015. prikazana je 1000. epizoda.

Iako pored svog posla nema neki specijalni hobi, Žika u slobodno vreme obilazi prestoničke kafane, kulturne institucije, a druži se i sa prijateljima. Sa brojnim ljudima sa kojima je sarađivao u svojoj kultnoj emisiji je i danas u kontaktu.

- Ponekad se nađemo, razmenimo svoje priče i viđenja sadašnje situacije - kaže Nikolić. - Nemam ni sa kim specijalne veze, ali smo ostali u odličnim odnosima. Najviše svog vremena provodim u, za mene, najlepšem gradu. Tako se bar meni čini. Kada imam prilike, takođe, volim da putujem po ovoj našoj predivnoj zemlji. Eto, prošlog vikenda sam se divno proveo na smotri vina u selu Rivica kod Iriga. Bio je to dan za pamćenje.

Foto N. Fifić

Novu "Šarenicu" koja je nastavila da se emituje na Javnom servisu i posle njegovog odlaska, ističe za "Novosti", pogleda kada je u prilici za to i raduje ga što projekat i dalje traje. Ipak, iako mu posao na "ružičastoj" televiziji i te kako prija, mali problem mu predstavlja rano ustajanje. Ali, kako sam kaže, obaveza je obaveza i mora se ispoštovati. Pored voditeljskog posla, sa prijateljima je osmislio jedan novi projekat.

- Gotovo ceo svoj profesionalni život proveo sam u isticanju važnih detalja naše tradicije koja za mene ima i izuzetnu kulturološku vrednost - priča Nikolić. - Dogovorio sam se sa nekoliko istomišljenika, ostvarenih ljudi, prijatelja iz zemlje i sveta, pa smo prošle godine osnovali Udruženje ljubitelja srpske tradicije. Radimo, skupljamo ljude i ideje i veoma sam zadovoljan. Pripremamo i neke projekte. Hoćemo da napravimo neku sistematizaciju i predložimo kako da neke fakte tradicije sačuvamo.

PRVA LjUBAV - RADIO

POSLE nekoliko sezona vođenja emisije "Radio-pošta", Žiki je stigao poziv Radio Beograda. Miloš Jevtić, tadašnji glavni urednik, ponudio mu je mesto urednika, pa je tako nastala emisija "Magistrala 298". Teme su bile turizam i zabava, ali i saradnja s kolegama iz Radio Sarajeva i Zagreba.

- Kasnije dolazi dugogodišnja epopeja sa Nikolom Mirkovim, glavnim urednikom na Prvom programu RB - priseća se Žika. - Gost u emisiji Sergej Šestakov, tada glavni urednik "Beogradske hronike", ponudio mi je da pređem u TV Beograd i pripremam istorijski jutarnji program na Balkanu. Kasnije sam u tom projektu učestvovao i kao voditelj.

Pogledajte više