LOPOVI IMUNI NA TUĐU NESREĆU: Novac iz kutija namenjen lečenju bolesnih sve češće na meti kradljivaca

J. D. Lj.

08. 03. 2022. u 10:14

ŠIROM Srbije, uglavnom u prodavnicama, pekarama, crkvama... organizuju se akcije prikupljanja novca za bolesnu decu, ali sve više je i onih koji ne prezaju ni od čega, pa ni da ukradu od onih koji se bore za život.

Snimci sigurnosnih kamera

Beogradska policija je tokom vikenda razrešila krađu kutije sa humanitarnim prilozima namenjenim lečenju bolesne dece. U njoj je bilo oko 10.000 dinara, a ukradena je iz jedne prodavnice u Vojvođanskoj ulici u Surčinu. Zbog ove krađe uhapšen je osumnjičeni mladić (21) iz Koceljeve, kod kojeg je nađen i deo ukradenog novca.

Dva dečaka, uzrasta od oko 12 godina, ukrala su nedavno novac u jednom objektu u Vrdniku, koji je bio namenjen lečenju bolesne devojčice. Kako su kamere zabeležile, mladi kradljivci najpre su oklevali da li da uzmu kutiju sa novcem ili ne. Najpre su se odmakli i nešto dogovarali, da bi se posle nekoliko trenutaka vratili i odneli punu kutiju novca. Ovaj potez maloletnika izazvao je lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama.

Osoba koja je podelila ovaj snimak krađe na "Tviteru" je napisala:

- Nemam komentar. Vrdnik, dobrovoljni prilozi za operaciju jedne devojčice. Plodovi razgradnje društva na svim nivoima, cele generacije odrastaju uz blagoslov laži i prevare...

Još jedan video-snimak krađe kutije za donacije za obolelo dete pojavio se na "Instagramu", a bezdušni čin odigrao se u Zemunu, u Prvomajskoj ulici. Na snimku se jasno vidi kako mlađi muškarac ulazi u pekaru i uzima kutiju sa novcem sa pulta. Nažalost, i ta kutija je bila namenjena bolesnom detetu koje najverovatnije bije bitku za život.

Profesor i sociolog Ratko Božović, za "Novosti", objašnjava zašto se sve češće krade novac namenjen za dobrobit nekog deteta ili osobe kojoj je potreban za lečenje i kaže:

- Postali smo postmoralno društvo. Više nema mera, obraza, duha moralne kulture. Nisu samo narkomani ti koji ne prezaju da učine grešnu stvar, poput krađe novca namenjenog za nečije lečenje, život. U društvu, nažalost, vlada nerazumevanje za druge ili za tuđu imovinu. Nasilje je veliko, zakon ga koriguje koliko je moguće, ali sve je, ipak, stvar koju nosimo od kuće - vaspitanje, humanost, moral.

NAĐU VINOVNIKE, NE I NOVAC

NEPOZNATI vandali obili su tokom noći takozvanu Banku dobročinstva u Nišu u kojoj se prikuplja pomoć za lečenje bolesne dece. Lopovi su razvalili i polomili vrata montažne kućice i ispraznili staklene sefove u kojima je prikupljan novac i - ispraznili ih. O provali je obaveštena policija, koja u većini slučajeva pronađe lopove, ali ne uvek i ukradeni novac.

Pogledajte više