DRŽAVA LEČI I MUŠKI STERILITET: Novi kriterijumi za vantelesnu oplodnju o trošku RFZO

B. R.

08. 03. 2022. u 09:11

PAROVI koji zbog problema sa spermatozoidima ne uspevaju da postanu roditelji ubuduće će moći na vantelesnu oplodnju o trošku države. Ona će iz zravstvenog osiguranja biti pokrivena i za drugo dete, kao i neograničen broj pokušaja VTO sa zamrznutim embrionima (krioembriotransfer) za prvo dete.

Foto B. Puzović

To je omogućeno izmenom kriterijuma po kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira lečenje neplodnosti metodom vantelesne oplodnje. Sada i parovi kod kojih muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznut materijal u nekoj od klinika, konačno imaju mogućnost da biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) urade i o trošku RFZO, u državnim i 13 privatnih klinika.

U finansiranje je napokon uvršten i sekundarni sterilitet,tako da svi parovi koji imaju jedno dete, a imaju poteškoća sa začećem, i indikovan medicinski problem, imaju prava na dva stimulisana postupka i tri krioembriotransfera. Pri tome nije važno da li je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom ili prirodnim putem.

- Mnogo znače sve ove novine, pogotovo onima koji nemaju dece i ulaze u ovu proceduru. Sada u postupak mogu i parovi sa dijagnozom azoospermije, za koje se godinama zalažemo da dobiju šansu za roditeljstvo. Do sada su oni finansirali u potpunosti ceo postupak, sada će finansirati samo intervencije pomoću kojih dobijaju materijal, a sam VTO postupak će uz potvrdu o zamrzavanju materijala finansirati Fond - kaže Sandra Jovanović, predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Pogledajte više