POVELJA CARA FRANCA RUMI: U regionalnom Zavičajnom muzeju predstavljen jedan od najvrednijih eksponata, cehovsko pismo od habzburškog vladara

S. Kostić

07. 03. 2022. u 09:11

U Zavičajnom muzeju u Rumi otvorena je izložba "Povelja cara Franca Prvog rumskim zanatlijama", na kojoj je predstavljen jedan od najznačajnijih i najvrednijih eksponata iz istorijske zbirke ovog muzeja. To je restaurirana carska povelja koja je dodeljena rumskim zanatlijama daleke 1818. godine. Ovu izložbu ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju do kraja marta.

Aleksandra Ćirić i Snežana Janković / Foto S. Kostić

Povelja koja je izložena dokazuje da je Ruma imala solidan privredni razvoj još početkom 19. veka, da je važila za jedan od značajnijih zanatskih centara na teritoriji tadašnje Habzburške monarhije, istakla je na otvaranju izložbe predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

- Carska privilegija dodeljivana je samorazvijenim i velikim zanatskim centrima kako bi se podstakao dalji razvoj te privredne grane. U tom periodu kada je naš grad dobio ovaj sada vredni eksponat, Ruma je brojala preko 38 različitih zanatlija, a od zanatstva je živelo preko 1.200 stanovnika tadašnjeg trgovišta Rume. Ovo je veoma dragocen eksponat koji ima višestruku vrednost i značaj u kulturnom, istorijskom, umetničkom, pa i privrednom smislu, jer govori sveobuhvatno o razvoju Rume i njenom značaju - rekla je Ćirićeva.

Poveljom cara Franca Prvog 1818. godine, kojom je ustanovljen Ceh zanatlijski u Rumi, definisani su odnosi između šegrta i majstora, kako se postaje kalfa, kako se polaže za majstora, koja je članarina. Može se reći, kao i danas kada se ulazi u neko udruženje, napomenula je autorka izložbe, kustoskinja istoričarka Snežana Janković.

- Povelja je pisana na latinskom jeziku, sastoji se od 16 pergament-listova u kojima su dati članovi, odredbe po kojima je radilo tadašnje zanatsko udruženje. Povelja je značajna kao istorijski izvor prvog reda, gde nalazimo imena i prezimena zanatlija, i to 135 u majstorskom zvanju, a pored njih tu su i kalfe i šegrti, jer je svaki majstor imao po jednog ili dvojicu kalfi ili šegrta. Ovo je značajan broj, jer je zanatstvo bilo izuzetno razvijeno u to vreme, značajna privredna grana koja je gurala Rumu napred i doprinela njenom razvitku - napomenula je Jankovićeva.

METALNA KUTIJA

Na izložbi u Zavičajnom muzeju izložena je i metalna kutija u kojoj je Povelja cara Franca I rumskim zanatlijama čuvana tokom puta na Milenijumsku izložbu u Budimpešti 1896. godine, a zahvaljujući digitalizaciji svi posetioci izložbe u sali legata dr Romana Soretića mogu posredstvom ekrana na dodir detaljno da prelistaju ovaj važan istorijski dokument.

Pogledajte više