ZAJEDNIČKA VEŽBA NA KOPAONIKU: Jedinice MUP i GSS pokazali spremnost i sposobnost za spasavanje ljudi u zimskim uslovima

Novosti online 04. 03. 2022. u 14:15

PRIPADNICI Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i zaposleni u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“, izveli su danas po prvi put na Kopaoniku zajedničku vežbu u kojoj su prikazali spremnost, sposobnost i znanja za reagovanje u situacijama kada je neophodno zajedničko delovanje u cilju spasavanja ljudi.

Foto: MUP

- Briga i pomoć sugrađanima koji se nađu u nevolji obaveza je i dužnost svih nas. U situacijama kada je čoveku pomoć preko potrebna, zajedničko, uvežbano delovanje Helikopterske jedinice, Gorske službe spasavanja i Skijališta Srbije uz podršku medicinskih timova od neprocenjive je važnosti, jer od brzine i efikasnosti njihovog reagovanja zavise ljudski životi- istakao je ministar policije Aleksandar Vulin po završetku vežbe.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić je zemlja koja napreduje, razvija svoje potencijale, ulaže u bezbednost i brine o svim svojim građanima, ali i stranim turistima koji posećuju naše planine i skijališta.

- Od ove zimske sezone, po prvi put na Kopaoniku, kao i u svim ostalim svetskim ski- centrima, na osnovu sporazuma koji je potpisan između Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i Skijališta Srbije, povređeni skijaši se pravovremeno i brzo, zajedničkim delovanjem ove tri službe, prevoze do zdravstvene ustanove gde im se odmah pruža adekvatna pomoć i nega- kazao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ministar policije Aleksandar Vulin je naglasio koliko je svako opremanje i ulaganje u policiju značajno i dodao da su pripadnici Helikopterske jedinice spremni i obučeni da izvrše svaki zadatak koji država postavi pred njih, ali i da pomognu građanima u nevolji.

Ministar policije je istakao da je ulaganje u ljude i kadar od presudne važnosti, ali i ulaganje u savremenu opremu i dodao da će do kraja godine Helikopterska jedinica biti bogatija za još tri nove super pume koje je država obezbedila zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici.

- Pozivam sve mladiće i devojke, koji žele da postanu deo našeg letačkog tima, da se prijave na konkurs koji smo raspisali. Da se odškoluju na Vojnoj akademiji, postanu piloti Ministarstva unutrašnjih poslova i ponosno čuvaju i štite naše nebo- poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je prikazanu vežbu ocenio vrlo dobrom.

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i zaposleni u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“, prikazali su zajednički rad i uvežbanost u spasavanju povređenog skijaša, kao i evakuaciji građana iz kabine gondole upotrebom najsavremenije opreme.

BONUS VIDEO:

 Dan sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije

Pogledajte više