ALEKSA UZ CRTAĆ NAUČIO RUSKI: Direktor "Ruskog doma" dodelio zvanje "ambasadora" najveće zemlje sveta dečaku iz Srpske Crnje

R. Šegrt

04. 03. 2022. u 10:21

DEČAK Aleksa Perin (9) iz Srpske Crnje dobio je nazvanično zvanje ambasadora Rusije u Kikindi.

Aljoša" sa Jevgenijem Baranovim, direktorom "Ruskog doma", Foto R. Šegrt

Tu titulu, čim ga je upoznao, dodelio mu je Jevgenij Aleksandrovič Baranov, direktor Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, jer je bio oduševljen kako osnovac dobro, tečno i pravilno govori ruski jezik.

Još veće oduševljenje usledilo je kada je Aleksa otkrio da ga je naučio bez ičije pomoći, samo uz pomoć omiljenog crtaća "Maša i medved". Odmah je usledio poziv ovom učeniku trećeg razreda OŠ "Đura Jakšić" u Srpskoj Crnji da sa roditeljima bude gost "Ruskog doma".

- Ruski jezik se, nažalost, još ne uči u Kikindi. Mali Aleksa je imao tri godine kada je odlučio da ga nauči. Sada tečno govori ruski, a učio je uz pomoć "Maše i medveda". Mi sada imamo svog predstavnika u Kikindi i zove se Aljoša - objavio je na svom profilu na društvenim mrežama Baranov, dajući Aleksi rusko ime.

Aleksa Perin, Foto R. Šegrt

Tekst potpisa

Njih dvojica upoznali su se nedavno kada je u Kikindi potpisan sporazum o saradnji tog grada i "Ruskog doma". Aleksu su, na izložbu koja ja priređena tim povodom, roditelji doveli iz Srpske Crnje, koja je udaljena tridesetak kilometara. I svaki put kada se u Kikindi, koja od prošle godine ima "Ruski kutak", organizuje neki program, Aleksa je redovan posetilac. I uvek predstavnike Rusije iznenadi tečnim i pravilnim izgovorom na ruskom jeziku.

- Sam sam, bez ičije pomoći, naučio ruski jezik. Počeo sam da učim u trećoj godini.

Foto Printskrin

Gledao sam crtaće na telefonu na ruskom i tako sam učio reči. Gledao sam i slušao, naravno, i "Mašu i medveda" i mnogo mi se dopalo da pričam na ruskom. Nekako lako sam mogao da izgovaram njihove reči. Sada sam treći razred i sa svima koji znaju ruski mogu da pričam - kaže Aleksa.

Foto Printskrin

Mali rusofil ume i da čita na ruskom, a za pisanje će mu, po svemu sudeći, trebati mala pomoć. U školi uči i engleski, ali mu je, ruski, nekako draži.

- Ruski koristim samo u slobodno vreme, kada se igram i kada pretražujem internet i gledam crtaće. Koristim i jednu aplikaciju na ruskom preko koje može da se priča. To je kao ruski "Gugl" - objašanjava Aleksa.

Sa roditeljima, Foto R. Šegrt

Jedini sa kim u svojoj Srpskoj Crnji može neposredno da priča na ruskom jeste profesor Saša. Dečak nam priča da je Saša nekada živeo u Kijevu, pa se njih dvojica lako sporazumevaju. Aleksini roditelji ne znaju "ni reč ruskog", ali žele da ispune želju svom sinu da jednom ode u Moskvu.

- Svakako ćemo se potruditi da vidi taj divni grad. Kad će to tačno biti još ne znamo, verujemo za dve-tri godine - nada se Danijela.

ROĐENDAN U ZNAKU RUSIJE

ALEKSA je poželeo da mu naredni rođendan bude u znaku Rusije, pa već kupujemo zastavice te države za tortu. Moraću da se potrudim i za drugu dekoraciju, da bude "po ruski" - navodi majka Danijela.

Pogledajte više