EVROPA NA IVICI PROVALIJE? Predavanje Gorana Šarića o ratu u Ukrajini na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J.S.

02. 03. 2022. u 22:30

TEMA za koju Goran Šarić navodi da je ozbiljna, teška i mučna, kao i to da se do poslednjeg trenutka nadao da će je izbeći, otvara pitanje da li će uslediti Armagedon „ili ima šanse da se svet izvuče".

Foto: KCNS

On smatra da je pravi trenutak da se predstavi sve što je važno da se zna o Ukrajini, ali i da se ukaže na medijski rat, koji je podjednako strašan i alarmantan, budući da ga podstiču i rasplamsavaju analitičari koji ne vladaju materijom.

Na samom početku, Šarić prikazuje fotografije razrušenih ustanova i prirode u vatri, postavljajući pitanje da li svako od nas može osuditi ovakve slike, da bi podsetio gledaoce da je reč o prizorima bombardovanog Beograda, koji nije bio predmet masovne histerije, budući da je „Zapad selektivan u primeni međunarodnih prava".

Navodeći da su na prostorima današnje Ukrajine pre 50 000 godina postajala naselja neandertalaca i ukazujući na činjenicu da je reč o državi koja je možda bila kolevka evropske civilizacije, on ističe da mu je žao što umesto trenutnog rata to nije tema današnjeg predavanja. Šarić upozorava da je veoma važno svemu dati kontekst, navodeći primer „Golodomora" tridesetih godina prošlog veka, kada je zbog gladi umrlo nekoliko miliona Ukrajinaca – budući da se pri podsećanju na ovaj strašni period često ne navodi da su umirali i drugi narodi.

„Bolesnu medijsku propagandu" Šarić ilustruje prikazima Putina s brkovima docrtanim kako bi se na vizuelnom planu poistovetio s Hitlerom, lažnim vestima u kojima se manekenke u uniformi predstavljaju kao nastradali borci i brojnim navodima analitičara koji ostavljaju utisak da „svi na Zapadu imaju PTSP od ruske invazije".

Za one koji na protestima šire ukrajinsku zastavu, Šarić se pita zašto nisu bili na ulicama da se bune protiv zločina u Kravicama, Jasenovcu ili Panami, Libiji i Iraku. On navodi da bi ukrajinske izbeglice trebalo primiti i ukazati im pomoć i izražava nadu da će Sloveni prestati da pucaju jedni na druge.

„Mi ne znamo šta se tačno dešava" i „da li Rusi znaju nešto što mi ne znamo ili pokazuju svoju vojnu moć vodeći računa o civilima" – ističe Šarić i zaključuje da je „Zapad danas kultura smrti", a da se mi moramo držati zajedno i ne nasedati na provokacije, s nadom da će ipak doći do pružanja ruke između dva najsličnija naroda na svetu.

Kompletno predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića na temu „Rat u Ukrajini – Evropa na rubu bezdana?" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pogledajte više