PREMINUO DEČAK DAMJAN PAVLOVIĆ (12): Godinama se borio sa teškom bolešću - "Život je zaista surov"

S.BABOVIĆ

02. 03. 2022. u 09:00

DAMJAN Pavlović (12), iz Grabovca kod Trstenika, koji je imao zloćudni tumor, a kojem je, i pored tri operacije u našoj zemlji, neophodno bilo lečenje u inostranstvu, nažalost, izgubio je bitku sa ovom opakom bolešću.

Foto: Budi human

Damjan je preminuo u Beogradu je 25. februara. 

Sahranjen je u svom rodnom gradu dva dana kasnije, a Trsteničani se danima opraštaju od dečaka na društvenim mrežama.

Na stotine potresnih poruka objavljeno je kao posveta Damjanu.

Osim Fondacije „Budi human“, brojne organizacije i pojedinci uključili su se da pomognu lečenju Damjana, koji je oboleo od tumora mozga i prošle godine operisan u Beogradu. Među prvima, učinili su to Damjanovi drugovi, učenici Osnovne škole „Miodrag Čajetinac - Čajka“, koji su izradili i prodavali razne dekorativne predmete, sa željom da sakupe novac za medicinske troškove. Dežurali su svakoga dana u holu školske zgrade.

Apel da se prikupi novac stigli su i iz Kulturno-umetničkog društva „Prva petoletka“, Udruženja „Autogram“, Narodnog univerziteta koji je organizovao humanitarnu prodaju sliku, Ribolovačkog kluba, Udruženje „Prava žena“ iz Kruševca. FK „Partizan“ je organizovao humanitarnu licitaciju dresova i utakmicu svojih veterana. Organizovani su humanitarni koncerti, bazari,umetnički događaji, razna okupljanja sa jednim ciljem: da „Dača pobedi“.

Damjan je prve simptome bolesti dobio 2014.godine, kada mu je dijagnostifikovan tumor moždanog stabla. Do tada je bio redovan član kulturno-umetničkog društva, bavio se sportom. Operisan je u KCS u Beogradu, ali je 2019.godine, došlo do recidiva. Nakon nove operacije i oporavka, vratio se svom đačkom životu. Ipak,avgusta 2021.godine, nakon pada sa bicikle, na pregledu je uočena promena i Damjan je ponovo operisan. Ustanovljeno je, na žalost, da je bolest, glioblastom gradus na moždanom stablu uznapredovao. Damjan je mesecima bio na Intenzivnoj nezi neurohorurgije KCS u Beogradu. Bio je priključen na aparate.

- Život je zaista surov. Neko se nekad pitao da li je Zemlja pakao neke druge planete? Ja se bojim da postaje... Odvodi nam najmlađe i najmilije. Neka ti je laka zemlja, a život večni na nekom drugom i lepšem mestu. Saučešće porodici - napisala je Tatjana Maksimović Terzić, administrator Fejsbuk grupe Knjiga za SMS - Budi human. 

Da je dečak preminuo potvrđeno je i u fondaciji Budi human. 

Pogledajte više