SANKCIJE ČAJKOVSKOM UMESTO NEŠIRENJA NATO: Predavanje Danila Koprivice „Dosije Ukrajina“ na Jutjub kanalu KCNS

VN

28. 02. 2022. u 22:33

BEZ obzira na onu udaljenost koja se meri kilometrima, država kojoj je posvećena šezdeset osma sesija serijala Zelena debata Danila Koprivice prema broju osoba koje u toku dana bar jednom pomisle na nju, najbliža je većini stanovnika naše planete.

Foto KCNS

Za sve one koji su se uključili u tribinu o Ukrajini da bi saznali „čija suza više boli" ili „čija majka jače kuka", Koprivica poručuje da su na pogrešnom mestu. Ova tribina posvećena je zemlji „koju mnogi od  20. 000 naših sugrađana, rođaka i prijatelja, doživljavaju kao svoju postojbinu, „bilo da se izjašnjavaju kao Ukrajinci ili kao Rusini", o zemlji koja je među prvima osudila NATO agresiju na našu zemlju i iz tog razloga moramo biti „dobronamerni, empatični, ali i spremni da stvari nazovemo pravim imenom".

„Dosije Ukrajina“ sadrži gotovo sve komponente ranijih epizoda iz serijala, s razlikom što su oni segmenti posvećeni prirodnim lepotama i slikama arhitektonskih čuda izostavljeni – nimalo slučajno, budući da najnovija pretraga na internetu umesto pejzaža nudi slike zgarišta. Koprivica ističe da je na neki način navodio priču ka trenutnom scenariju govoreći o Siriji, Kazahstanu i putevima do „severnih resursa", i postavlja pitanje: „Zašto je lakše bilo prizvati sukob u Ukrajini i uvesti sankcije Vladimiru Putinu, Sergeju Lavrovu, Gaspromu i posebno P. I. Čajkovskom, nego ispoštovati jasan dogovor o neširenju Atlantske imperije van granica Nemačke"?

On navodi da razume potrebu ljudi širom sveta da zauzmu stav, ali upozorava da mnogi to rade na pogrešan način, poput filharmonija koje odbijaju da izvode kompozicije Čajkovskog – upravo onog kompozitora koji je proslavio Mazepu, kozačkog atamana i jednu od najvažnijih figura ukrajinske istoriografije.

Koprivica se pita kako je „jedna zemlja lako pristala da bude potrošena", konsultujući brojne činioce koji su doveli do trenutne situacije, poput promocije Zelenskog u „heroja odbrane Evrope" ili Džonsonovih reči, koje predstavljaju ključni ratni cilj atlantske imperije, a koje se tiču „ubogaljenja ruske ekonomije".

Predavač naročito ističe izjavu Bžežinskog iz 2014. godine, koja je trebalo da doživi realizaciju, a koja glasi: „Rusiji se moraju dati garanacije da slobodna, demokratska Ukrajina neće težiti da uđe u NATO. Kompromisom je treba dovesti u politički status nalik Finskoj". Umesto toga, desio se „neviđeno naivan istup", zvani „prijem u NATO ili status nuklearne sile", koji Koprivica naziva „minhenskom tragikomedijom".

 Predavanje politikologa Danila Koprivice na temu „Dosije UKRAJINA" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

BONUS VIDEO - FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Nakon restauracije predstavljena je u Domu kulture u Aleksandrovcu

Pogledajte više