O ISTORIJSKIM ODNOSIMA FRANCUSKE I CRNE GORE: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu KCNS

VN

28. 02. 2022. u 21:26

PRVI deo tribine u sklopu koje dr Aleksandra Kolaković ispituje istorijske i aktuelne odnose između Francuske i Crne Gore, baziran je na oslikavanju istorijskog okvira saradnje i međusobnog uticaja ove dve države.

Dr Aleksandra Kolaković Foto KCNS

Tokom ranijih izlaganja ona je više puta ukazala na intenzivnu kulturnu politiku Francuske na Zapadnom Balkanu, ali koja nema jasno utvrđene početne tačke na delovima balkanskog podneblja, te je važno osvetleti trenutke u kojima je došlo do uspostavljanja veza. Dr Kolaković ističe da je za ovu priču veoma važna imagologija, odnosno predstavljanje Drugog, koje se gradilo u oba smera.

Temelj za razvoj francusko-crnogorskih odnosa jesu putnici, pesnici i umetnici, koji su inspiraciju tražili u mističnom, udaljenom i nedovoljno poznatom Balkanu, kao i Napoleonovo doba tokom kog se deo francuskih državnika i naučnika zainteresovao za ovaj prostor. Kako dr Kolaković navodi, mali je broj francuskih naučnih istraživanja koja su gradila „realne predstave o istoriji i aktuelnom političkom, ekonomskom i kulturnom životu Crne Gore", sve do sredine 19. veka i Krimskog rata.

Francusko-crnogorski odnosi u prošlosti su se razvijali zahvaljujući knjigama i vezama između pojedinaca. Najpre Gzavije Marmije, profesor strane književnosti u Renu, publikuje dela u kojima pominje narode na Balkanu. Deset godina kasnije, o Crnoj Gori piše Žan Ubisini, istoričar i saradnik u najvažnijim francuskim časopisima, koji, za razliku od svog prethodnika koji se interesuje za romantizam i slavističke studije, razmatra državno i društveno uređenje Srbije i Crne Gore, položaj Srba i drugih hrišćana u Osmanskom carstvu.

Prva važna figura francuskog političkog života koja se ozbiljno posvetila Balkanu, bio je Jozef Rejnaš u knjizi „Srbija i Crna Gora" (1874). Broj naučnika, književnika i publicista koji pišu o Crnoj Gori se sve više uvećavao, ali interesovanje je išlo i u obrnutom smeru, o čemu svedoči činjenica da je „na razvoj zakonodavstva Crne Gore pred kraj 19. veka uticalo francusko zakonodavstvo".

Kompletno predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska na Balkanu: istorijski i aktuelni odnosi sa Crnom Gorom" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

BONUS VIDEO - FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Nakon restauracije predstavljena je u Domu kulture u Aleksandrovcu

Pogledajte više