LONČAR NA SPECIJALNOM SASTANKU GENERALNE SKUPŠINE UN: Srbija apsolutno posvećena postizanju univerzalne zdravstvene zaštite

Novosti online 26. 02. 2022. u 11:47

NA poziv predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Nj.E. Abdula Šahida, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar se kasno sinoć, putem video-linka obratio prisutnima na Specijalnom sastanku GS OUN posvećenom postizanju univerzalnog obuhvata celokupne svetske populacije vakcinacijom protiv kovida.

Foto: Novosti

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je apsolutnu posvećenost Republike Srbije, na čelu sa Predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije, naporima Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije ka postizanju univerzalne zdravstvene zaštite.

- Put do postizanja navedenog cilja je promovisanje solidarnosti kroz proces povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, bez obzira na to u kojoj državi žive, kakvog su socijalnog statusa, na kom socijalnom stepenu razvoja je njihovo društvo- rekao je ministar Lončar.

Ministar Lončar istakao je da se ta solidarnost danas, pre svega odnosi na izazove u procesu vakcinacije, proizvodnji, distribuciji, dostupnosti vakcina kao i optimizaciji kvaliteta istih.

Foto: Novosti

- Od prvog dana početka pandemije izazvane kovid 19 virusom, zdravstvena zaštita svih građana Srbije i podrška globalnim naporima za suzbijanje širenja infekcije, bili su naši glavni prioriteti. Predani cilju da se vakciniše što veći deo našeg stanovništva, brzo smo se uključili u procese nabavke, odobravanja i proizvodnje vakcina, sa veoma dobro organizovanim planom imunizacije.

Državni Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” počeo je u junu prošle godine sa proizvodnjom vakcina Sputnjik V a pored toga, imamo nameru da jačamo kapacitete i u smislu proizvodnje mRNK vakcina, koje bi se proizvodile u Republici Srbiji.

Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je zadužena za registraciju i odobravanje vakcina, kao i Institut za javno zdravlje , sa mrežom zavoda za javno zdravlje, uz jaku državnu podršku, kontinuirano jačaju administrativne kapacitete kako bi se suočili sa izazovima koje nam je svima donela pandemija- naglasio je ministar zdravlja.

U svom obraćanju, ministar Lončar naglasio je i to da je Vlada Republike Srbije uplatila više od 2 miliona evra za razvoj vakcina kao doprinos COVAX sistemu čiji smo članovi od septembra 2020. godine.

- Među prvima smo nabavili vakcine više svetskih proizvođača. Naši građani imaju mogućnost da biraju između 5 vakcina: sinofarm, sputnjik V, fajzer, moderna i astra zeneka. Srbija je donirala i određenu količinu vakcina nerazvijenim zemljama Azije i Afrike, a sve sa ciljem da se pomogne svuda gde je obuhvat vakcinacijom nizak. Naravno, nismo zaobišli ni region, pa smo susednim zemljama donirali vakcine ali i omogućili njihovim građanima da se vakcinišu u Srbiji- rekao je Lončar.

Na kraju svog obraćanja, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar iskazao je čvrsto uverenje da će posvećenost i delovanje države Srbije unaprediti proces univerzalne vakcinacije, kao i da će procesi proizvodnje, distribucije i sama dostupnost vakcina u svim delovima sveta osnažiti borbu protiv pandemije i stati na kraj ovom opakom virusu.

Sastanku je prisustvovalo preko 120 učesnika na najvišem nivou, iz celog sveta.

Predsednik GS OUN  Nj.E. Šahid, naglasio je kontinuiranu nejednakost u pristupu vakcinama u celom svetu, a posebno u najsiromašnijim, nerazvijenim državama. Apelovao je da se distribucija vakcina i neophodnih lekova vrši ravnomerno, zasnovano na principu solidarnosti.

Pogledajte više