DETE SAKRIVENO ISPOD HALJINE: "Eksploziv" - filmsko bekstvo iz Saudijske Arabije

M. J. M.

21. 02. 2022. u 10:15

U EKSKLUZIVNOJ televizijskoj ispovesti za "Eksploziv" (Prva, 18.45), Srpkinja Pavlina Radić otkriva novinarki Maji Obradović kako je preživela agoniju, dok je sa sestrom Milkom i ćerkicom Sarom (2), pokušavala da pobegne iz Saudijske Arabije.

Foto Prva

Čućete na koji način je bila primorana da dete prošvercuje iz zemlje u kojoj vlada šerijat, jedan od najstrožih poredaka na svetu.

Videćete zašto im je Sarin otac, Alsalem Jasin, oduzeo pasoše, uz izgovor da mora da prijavi njihov boravak lokalnim vlastima. Kada je saznala da je, bez njenog pristanka, predao zahtev da se detetu izmeni državljanstvo, Pavlina je sve prijavila ambasadi u Rijadu. Ali, u Saudijskoj Arabiji vlada šerijatsko pravo, koje je uvek na strani muškarca, odnosno, oca deteta. Usledilo je filmsko bekstvo u Dubai, u čemu su glavnu ulogu odigrale abaje, muslimanske haljine.

Saznaćete i kako su uhvaćene u tranzitnoj zoni na aerodromu u Dubaiju, gde su bile zatočene devet dana, uz stalnu pretnju deportacijom u Arabiju. Čak su i razdvojili sestre, a Milki oduzeli i telefon, tako da Pavlina nije znala šta je s njom i gde se nalazi. Odmah se obratila otpravnici poslova srpske ambasade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Danici Savović, koja joj je sve vreme pružala ogromnu podršku. U emisiji ćete saznati i kako je reagovao Sarin otac, kao i šta je presudilo da ne budu deportovane nazad u Saudijsku Arabiju.

Pogledajte više