VARKA DA TABLETE TRENIRAJU MIŠIĆE: Suplementi koji navodno uspešno imitiraju fizičku aktivnost pojavili se na crnom tržištu

Jelena Dinčić

13. 02. 2022. u 12:18

IZVAJANO telo bez znojenja, trčanja, teretane, uz pomoć čudotvorne tablete, možda će jednog dana i biti moguće, ali stručnjaci upozoravaju da pilule koje navodno zamenjuju trening i koje su preplavile internet nisu zvanično registrovane i mogu biti opasne.

Mr Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu / Foto M. Anđela

Kako se navodi u reklamama, ovi preparati, odnosno samo jedna pilula, imitiraju biohemijske procese koji se odvijaju u mišićnim vlaknima tokom vežbanja, stvarajući povećano sagorevanje masti i energije. Danas postoji nekoliko različitih vrsta ovih pilula i sve se svrstavaju u jednu grupu - imitatori fizičke aktivnosti. U javnosti su se pojavili još 2008. godine, kada su testirani na životinjama na institutu u Kaliforniji i pokazali su navodno dobre rezultate. Miševi, koji su bili zaštićeni od nepotrebnog opterećenja i kojima su davali tablete bili su u boljoj formi od glodara koje su mesec dana uporno trčali na točku. Međutim, uprkos svim ovim podacima, ni do danas ove tablete nisu zvanično registrovane za ljudsku upotrebu ni u jednoj zemlji i mogu se nabaviti samo na crnom tržištu. To, ističu stručnjaci, dovoljno govori i o njihovoj bezbednosti i efikasnosti.

- Suština bilo koje vrste treninga je da se telo pokreće na način koji je prirodan, jer smo rođenjem predodređeni da naše telo bude u stalnom pokretu. Mnoge bolesti i problemi sa kojima se današnja medicina bori, upravo su posledica toga što sve doživljavamo olako i pokušavamo da zamenimo jednom tabletom kojom menjamo neredovne obroke, san, smanjenu koncentraciju - unosimo vitamine koji su nam potrebni i sve ostalo u šta verujemo da je korisno za naše telo, ali ipak moramo da zastanemo na tren i da se zapitamo da li je u stvari zaista tako - objašnjava mr Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Ugledni stručnjak ističe i da je istina obično drugačija, jer kao što ne postoji savršena tableta koja može da sve izleči, tako i svaki lek koji uzimamo ima dva lica: jedno koje leči i drugo koje nanosi štetu i izaziva posledice zbog nepravilnog korišćenja. Naš sagovornik dodaje i da sve što imitira stvaranje prirodnih hormona, enzima ili sličnih supstanci u telu, može biti i te kako štetno ukoliko nema prave medicinske potpore za primenu. Posebno zato što su pomenuti preparati još u domenu eksperimenta i nema nikakvih indikacija o humanoj primeni kada je reč o bezbednosti.

- Veliki rezultati se u sportu, ali i u svim ostalim sferama postižu samo ozbiljnim radom pa je tako i u slučaju treninga - bez rada nema ni rezultata. Nema te tablete koja može da zameni fizičku aktivnosti - ističe Bojović. - S obzirom na to da su naša deca sklona da prate sve što postoji na internetu, naglašavam da ništa ne može zameniti vežbanje koje je vitalno za naše zdravlje.

Iako u svetu sporta postoje različite vrste preparata - od sagorevača masti, proteina, dodataka ishrani koje koriste vežbači, treba imati na umu da ništa od ovih proizvoda ne zamenjuje efekat vežbanja.

FOTO: Depositphotos

- Lekari nikada ne preporučuju supstance koje mogu naneti bilo kakvu štetu, a posebno kod sportista koji praktično moraju biti upoznati apsolutno sa svim detaljima onoga što unose u svoje telo zbog strogih antidoping pravila - dodaje Bojović. - Ovakve vrste proizvoda obično su način za lako bogaćenje, kao što su to i preparati za mršavljenje. Mišljenja sam da pominjanje ovakvih preparata može biti i kontraproduktivno, jer mlade ljude upoznajemo sa nečim što je zabranjeno, a kada je zabranjeno njima je i zanimljivo. Ukoliko se bolje pogledaju stručne publikacije koje opisuju efekte, može se videti da su oni mnogo kompleksniji nego što to deluje u prvi mah, te nikome ne treba ni davati ideju da razmišlja o uzimanju tableta.

Da pilule za vežbanje mogu da naprave samo disbalans u našem organizmu, potvrđuje i nutricionista dr Marija Strahinjić. Ona ističe da upotreba suplemenata uvek na početku daje rezultate zbog kojih smatramo da su efikasni, a da tek posle nekog vremena pokazuju "pravo lice":

- To je isto kao i kod brze dijete kojima se preko noći skine i po nekoliko kilograma, a posle se "duplo vrate" kada režim ishrane prekinemo. Takva vrsta suplemenata uglavnom napravi haos u organizmu. Fizička aktivnost je nešto bez čega ne treba da provedemo nijedan dan. Ne mislim ni na kakve naporne treninge, već na laganu šetnju u dužini od makar dve autobuske stanice, koju svako sebi može da priušti.

ŠTA TVRDE ISTRAŽIVANjA

PRILIKOM vežbanja i povećanja opterećenja stimuliše se proces reprogramiranja mišićnih vlakana i čitav lanac događaja koji reprogramira rad određenih gena uključenih u takav metabolizam. U vlaknima se povećava broj mitohondrija i sve to dovodi do povećanja izdržljivosti organizma. Neka ranija istraživanje kod životinja su pokazala da tableta izaziva iste promene, čak i ukoliko ne postoji fizičko opterećenje.

Pogledajte više