MAMAMA STAN I DALJE SAN: Propisi o pomoći ženama sa decom za kupovinu nekretnina, iako važe od 1. januara, ne mogu da se primene

J. Ž. SKENDERIJA

31. 01. 2022. u 09:21

NI mesec dana od odluke da će država finansijski pomoći majkama u - izgradnji, kupovini ili učešću za kredit pri kupovini stana, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju nije propisalo ko će i pod kojim uslovima moći da se prijavi. Za sada se jedino zna da žene, koje su se porodile od 1. januara pa nadalje, mogu da očekuju da će dobiti podršku u rešavanju stambenog pitanja, dok je sve ostalo potpuna nepoznanica.

Foto D. Dozet

Na pitanje "Novosti" upućeno resornom ministarstvu kada će biti donet pomenuti pravilnik, dobili smo odgovor:

- Vlada će posebnim aktom utvrditi bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava, kriterijume za određivanje visine sredstava, potrebnu dokumentaciju, način isplate i kontrolu namenskog korišćenja i druga pitanja od značaja. Po usvajanju posebnog akta, Ministarstvo će na svojoj internet stranici (www.minbpd.gov.rs ) objaviti obaveštenje o njegovoj sadržini kao i postupku i načinu ostvarivanja ovog prava.

S obzirom na to da je propis stupio na snagu 1. januara 2022, i dalje ga je nemoguće primeniti. Nije poznato koji dokumenti su neophodni za podnošenje zahteva, da li će postojati ograničenje po pitanju godina majke, kao i da li će ova mera važiti samo za prvorotke ili za sve žene koje su se ostvarile ili se ostvare u ovoj ulozi od Nove godine pa nadalje. Ostalo je, takođe, nejasno i da li će uslov, kao nekada kod subvencionisanih državnih stambenih kredita, biti da majka već nema u vlasništvu neku nekretninu.

- Pitala sam predstavnike Ministarstva za brigu o porodici dokle se stiglo sa pravilnikom o subvencionisanju stanova, čije bi potencijalne vlasnice bile žene i dobila odgovor da je to njima trenutno u vrhu prioriteta - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon". - Jako je važno da se objavi što pre, jer rokovi koji su određeni zakonom uveliko teku.

U pitanju je, naglašava ona, rok za podnošenje zahteva koji kaže da se zahtev podnosi 12 meseci od porođaja, a prvi mesec je već istekao.

Ono što se takođe ne zna je ni koliko novca će dobijati iz državne kase i od čega će to zavisiti. Rečeno je da će biti ukupno izdvojeno 10 milijardi dinara, ali ne može da se zaključi koliko će to biti u pojedinačnim slučajevima.

Dobra je i odredba kojom se uvodi da će vlasnica kuće ili stana biti žena, ali nije definisano da li će se uzimati u obzir da li, recimo, otac već ima nekretninu. Zakon, kada je u pitanju podrška za kupovinu stana, takođe ne isključuje nezaposlene majke, ali da bi, recimo, ona dobila stambeni kredit treba da bude kreditno sposobna, što znači da mora da radi.

OBEŠTEĆENjE I DALjE NA ČEKANjU

NI posle punih pet meseci otkad je usvojen dodatni dokument Ministarstva za brigu o porodici kojim je trebalo da se zbog neustavne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, obeštete roditelji dece sa invaliditetom, to se nije dogodilo.

Naime, po prethodnoj odredbi meme i tate su morali da se odluče da li će dok brinu o svom detetu primati tuđu negu i pomoć ili naknadu svoje zarade, nikako oba. Ustavni sud je ovu odredbu proglasio neustavnom, ali roditelji zbog raznih administrativnih zavrzlama još nisu obeštećeni.

Pogledajte više