MARKO U MARTU NA OPERACIJI: Nada za bolesnog dečaka iz Župe

S. Babović

29. 01. 2022. u 09:37

POSLE vesti da mu se u rodnom selu Gornja Ržanica kod Aleksandrovca gradi kuća zahvaljujući pomoći nesebičnih dobrotvora, iz porodice bolesnog dečaka Marka Smiljkovića (16) stiže još lepša vest!

Marko Smiljković, Foto Privatna arhiva

Doktor Norberto Ventura, ugledni hirurg iz Španije pregledao je Marka u UKC Kragujevac i procenio da je moguće operisati tešku deformaciju kičmenog stuba. Intervencija koja će promeniti život napaćenom dečaku biće u martu.

- Biće to uobičajena operacija kojom ćemo povezati donji deo kičme sa konstrukcijom, koju pacijent već ima u telu - kaže dr Ventura.

- Posle intervencije, dečak će imati prava leđa.

Cenjeni lekar detaljno je pregledao i poslednje medicinske rezultate, kao i snimke malog Marka. U saradnji sa dr Srđanom Vlajovićem, načelnikom Spinalnog centra UKC Kragujevac, operacija bi trebalo da bude u drugoj polovini marta o čemu će i porodica biti obaveštena.

Konsultacije lekara, Foto Privatna arhiva

Marko je posle pregleda ispričao da mu se čini kao da sanja. Ne može da poveruje da će nakon toliko godina stajati i hodati pravo, oblačiti se bez tuđe pomoći i samostalno odlaziti u školu.

- Ogromnu zahvalnost dugujemo dr Vlajoviću, kao i našem proslavljenom rukometašu Draganu Škrbiću, koji je učinio sve da Marku pomognemo da nastavi da živi kao druga deca. Škrbić je pročitao priču o našoj borbi i ponudio veliku pomoć - kaže za "Novosti" Boban Pribanović, pokretač humanitarne akcije za izgradnju kuće Smiljkovićima, koji je sa Markom bio u Kragujevcu.

Neustrašivi srednjoškolac operisan je dosad pet puta.

ČETIRI GODINE SARADNjE

PROFESOR dr Norberto Ventura, u Srbiji već četiri godine operiše najmlađe pacijente sa spinalnim deformacijama kičme. Intervencije su pre svega u UKC Kragujevac, gde je početkom ove nedelje dr Ventura primao pacijente, kao i sa stručnjacima u kliničkim centrima u Beogradu i Nišu.

Pogledajte više