RODITELJI PRIJAVILI DA SU ĐACI ZDRAVI! Počinje drugo polugodište, omikron soj diktira kombinovani model nastave

Lj. BEGENIŠIĆ

24. 01. 2022. u 07:16

OSNOVCI i srednjoškolci, nakon tronedeljnog zimskog raspusta, danas se vraćaju u klupe. Za razliku od prvog polugodišta, đaci srednjih škola, kao i oni od petog do osmog razreda nastavu će pohađati po kombinovanom modelu, a to znači da će biti podeljeni u dve grupe, od kojih će prva jedan dan ići u školu, a druga časove pratiti onljan, a sutradan će se zamenjivati.

Foto AP

Najmlađi osnovci ići će redovno u školu. Časovi će trajati uobičajeno 45 minuta. U škole je stigla i preporuka da se ove nedelje nastava drži četiri dana jer u četvrtak "pada" školska slava Sveti Sava, taj dan je radni, ali nije nastavni. Škole su napravile plan tako da svaka grupa ide dva dana u školu, a dva časove prati onlajn.

Roditelji su, inače, sredinom prošle nedelje dobili poruku da prijave decu koja su bolesna ili imaju simptome zaraze virusom korona, a u školama kažu da je broj prijavljenih na nivou statističke greške.

Direktori tvrde da je sve spremno za početak drugog polugodišta.

- O rasporedu nastave obavešteni su i roditelji i deca, sve je već uhodano, tako da nisu ni bile potrebne velike pripreme, jer smo skoro dve godine uvek spremni za prelazak na onlajn nastavu - kaže nam Natalija Matić, direktorka OŠ "Veselin Masleša".

Foto Shutterstock

I direktorka OŠ "Bora Stanković" Rada Rakočević ističe da je sve spremno za početak škole, te da bi bilo dobro da se drugo polugodište završi bez prekida u nastavnom procesu.

- Prijavljeno nam je svega troje bolesne dece, nastavnici su svi zdravi, neki su, nažalost, odmor proveli bolujući, ali su sada ozdravili i danas svi krećemo da radimo - kaže ova direktorka za naš list.

Inače, Tim za škole doneo je obavezne preporuke: tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i druge koji se nađu u tom prostoru, pojačati mere opšte i lične higijene...

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je odluka o kombinovanom modelu nastave doneta nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija.

- U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i za zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera - rekao je Ružić.

Sledeća pauza za osnovce i srednjoškolce je za Dan državnosti na Sretenje 15. februara, koji se praznuje dva dana, utorak i sredu. Prolećnji raspust počinje 22. aprila, a đaci se u klupe vraćaju 4. maja nakon prvomajskih praznika.

Polazak u školu, kako tvrdi direktor Doma zdravlja "Savski venac" i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i u tržnim centrima, Zoran Bekić, povećaće broj inficirane dece, jer se omikron brzo širi, zbog čega je potrebno da se roditelji imunizuju.

- U slučaju dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije i rasta broja zaraženih, na Sajmu će biti organizovana kovid-ambulanta - rekao je Bekić, dodavši da će zbog malog odziva na vakcinaciju od danas biti zatvoreni punktovi u većini prestoničkih tržnih centara, osim onog u TC "Galerija".

Slava bez pevanja

ŠKOLSKA slava Sveti Sava koja se proslavlja u četvrtak, u školama će biti obeležena uz poštovanje svih mera zdravstvene zaštite i preprouka Tima za škole. To znači da neće biti okupljanja velikog broja dece i roditelja. Takođe neće biti pevanja na priredbama, tako da će slava biti skromno obeležena.

Pogledajte više