SPAJANJE VALJEVA SA MILOŠE VELIKIM: Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac

Novosti online 22. 01. 2022. u 13:09

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki.

Novosti

I u zimskim uslovima, radovi se ne zaustavljaju, a ministar Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac, jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

Novosti

- Planiramo ove godine da otvorimo hiljade novih radnih mesta, od toga će samo jedna fabrika Hansgroje otvoriti oko petsto mesta do kraja godine i svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji Šangdong koja je praktično predfinansirala radove u predhodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu, rekao je ministar Momirović.

Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković kao i predstavnici kineske kompanije China Shandong International. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

Novosti

- Dokaz su dva ugovora koji smo potpisali sa dva nova nemačka investitora od kojij je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu. To znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav kolubarski okrug. Ono što moram da najavim, a što je i potvrđeno da ćemo krenuti u izgradnju prve faze baj pas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 km i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera“, rekao je Gojković.

Deonica Iverak - Lajkovac dužine 18,3 km sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa autoputem „Miloš Veliki“ (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa autoputem „Miloš Veliki" i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

BONUS VIDEO: 

SINIŠA MALI: Još 10 dana prijave za subvencije za e-fiskalizaciju

Pogledajte više