U MEĐUGORJU NIKAD NIJE BILO ČUDA: David Murđa, član Papske komisije posvećene Bogorodici, o zaključcima Vatikana

MILICA OSTOJIĆ - SPECIJALNO ZA "NOVOSTI" IZ RIMA

16. 01. 2022. u 10:14

JEDNA stvar je jasna: u Međugorju nema čuda, nije bilo nikakvog ozdravljenja, ni misterioznog fenomena koji je "na noge" podigao neku osobu. I to ne kažem ja, to kaže Vatikan, to kaže Sveta rimska crkva.

Foto: Fejsbuk

David Murđa, član međunarodne Papske komisije posvećene Bogorodici koja se bavi istraživanjem mističnih fenomena, pisac i novinar, tako započinje priču, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti". Njegova knjiga "Proces u Međugorju" nedavno je izašla iz štampe, a istraživanje je bazirano isključivo na dokumentaciji Vatikana. Javnosti, do sada nepoznati podaci i činjenice, u knjizi su sažeti iz dokumenata na više od 1.150 stranica, dosijea tajnih službi, uvida sa lica mesta, medicinske i psihijatrijske analize... U ovoj knjizi analizirani su svi podaci o bogorodičinom kultu vezanim za malo mesto u BiH, Međugorje, gde je 1981. šestoro tada adolescenata, šest vidovnjaka kako su ih potom nazvali, tvrdilo da vidi i da im govori Bogorodica Marija.

* Kult Bogorodice koji je privukao milione vernika i turista iz čitavog sveta u Međugorje, od početka je izazivao kontroverze. Kada ste počeli istraživanje ovog fenomena?

- Istraživanje sam započeo pre gotovo tri decenije, zaintrigirale su me tvrdnje da se Madona ukazuje, da ljudi "staju na noge", na neobjašnjiv način ozdrave i to baš u Međugorju, malom mestu za koje niko dotad nije čuo. Čak 487 vernika je tamošnjoj parohiji prijavilo čudo ozdravljenja. Potom je usledilo formiranje komisije, papa Racinger je na njeno čelo postavio kardinala Kamila Ruinija, započela je rad 2010. i završila četiri godine kasnije. Taj izveštaj do sada nije bio dostupan javnosti.

* Komisija od 17 članova je imala za cilj da ustanovi da li je bilo čuda ozdravljenja, u njoj su učestvovali kardinali, teolozi ali i lekari, psiholozi?

- Ta međunarodna komisija radila je bez predrasuda. Počela je od predstavljene dokumentacije o fenomenima ozdravljenja, boravili su na licu mesta, ispitivali, razgovarali... Kada je komisija završila rad, dala je izveštaj novom papi, Franji, rezime od oko 300 stranica u kojem se jasno kaže da "u Međugorju nema čuda". Od 487 slučajeva Komisija je odbacila najveći broj, uzela je u obzir 10 slučajeva za analizu, potom ih je svela na pet. Zatim je dalje diskutovano najpre o četiri, a potom o samo dva slučaja navodnog čudesnog ozdravljenja. Za njih je postojala detaljna medicinska dokumentacija, ispraćen je proces prethodnog već započetog lečenja i došlo se do zaključka da su te dve osobe ozdravile zbog lekova, a ne čudom posle posete Međugorju. Izveštaj je zato jasan: nema čuda ozdravljenja u Međugorju.

* Vatikan je na ispitivanje dovedeno i šestoro vernika, nazvanih vidovnjacima, koji su prvi izjavili da im se prikazala Bogorodica?

- U mojoj knjizi se nalaze izveštaji ispitivanja vidovnjaka o proveri verodostojnosti tvrdnji da im se ukazuje Madona i poverava im tajne. Oni su pojedinačno ispitivani u strogoj tajnosti 10. juna 2010, a trebalo je da opišu svaki detalj i odgovore na mnogobrojna pitanja, na neka i po više puta.

* I šta je bio rezultat?

- Po vidovnjacima (veđenti) svakom od njih Madona je poverila deset tajni. Komisija je insistirala da im kažu kakve su to tajne, ali oni su govorili da će ih svetu obznaniti samo kada im Bogorodica to kaže. Takođe, potvrdili su i da nemaju uvid u to šta je Bogorodica poverila drugim vidovnjacima. Komisija je zaključila da šestoro vidovnjaka nema psiholoških patologija i da motiv nije bila zarada. Njih je čak svojevremeno i policija zatvarala, vodili su ih i u psihijatrijsku kliniku. Oni su ostali uporni u tvrdnjama da su videli Bogorodicu.

* Da li u zvaničnim dokumentima postoji zaključak da su njihove tvrdnje o ukazivanju Madone verodostojne?

- Ono što mogu da kažem i što dokumenta komisije Vatikana u završnom izveštaju sadrže, jeste da su "prvih sedam pojavljivanja Bogorodice vidovnjacima istinita".

* Šta sa tvrdnjama da im se Bogorodica i danas ukazuje, u isto vreme, na isti način, da li njih Vatikan priznaje?

- O njima Vatikan kaže da treba nastaviti istragu jer izazivaju sumnju. Upravo je u avionu pri povratku sa putovanja iz Fatime 2017. papa Franja na pitanje o Međugorju i ukazivanju Madone rekao: "Sva pojavljivanja ili pretpostavljena pojavljivanja pripadaju privatnoj sferi...

* Komisija je dala izveštaj da u Međugorju nema čuda ozdravljenja, ali da li je Crkva priznala pojavljivanje Gospe?

- Sve Komisije, pa i ova, konsultativnog su tipa, a odluku po pitanju Međugorja donosi papa lično. Međugorje ostaje mesto koje je dotakla misterija i koje fascinira milione vernika, ali finalnog zaključka nema.

OBMANA

MURĐA ističe da je poučno znati i kako pojedini članovi Papske komisije razmišljaju na temu Međugorja. Oni konstatuju:

- Zamislite skandal bez presedana da se u Crkvi pokaže fenomen Međugorja kao neistinit, veštački, neosnovan. Obmanula bi se masa sveta.

Pogledajte više