DOSTOJAN VERI I KORENIMA PREDAKA: Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve rukopoložio u čin đakona Beograđanina Nikolaja Sapsaja

Milena Marković

16. 01. 2022. u 10:48

DOSTOJAN! Tri puta se prolomila ova, sasvim posvećena čestitka samo onima koji slede izvore istinske pravoslavne vere. Tri puta su udarila zvona sa zlatnih manastirskih kupola.

Foto privatna arhiva

U Kijevu, u srcu Ukrajine, koje ne pristaje da ga dele, u Kijevsko-pečerskoj lavri, iz koje miro toče vekovne mošti svetaca podvižnika, ovih dana rukopoložen je u čin đakona i Srbin iz Beograda Nikolaj Sapsaj, izvanredni student, dokorand Kijevske duhovne akademije. Njega je, u jednom od ovdašnjih drevnih manastira, Florovskom, hirotonisao poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve koja sledi jedinstvo sa Moskovskom patrijaršijom, mitropolit Onufrije.

Bilo je ovo prvo svečano hirotonisanje posle Nikodima Miloša, u istom statusu, a koji će kasnije, kao episkop dalmatinski obeležiti eru Srba Dalmatinaca svog vremena.

Za one koji tek dotiču suštinu ove prelepe svetkovine, poruka je snažna. Veze između naroda koji slede svoju izvornu crkvu i svoju veru, postaju čvršće. I, uprkos nevoljama koje pritišću i ranama podela, poručuju da ima leka.

- Zasluženo priznanje čoveku na putu istine i vere koju slede Srpska pravoslavna i Ukrajinska pravoslavna crkva, danas, u okolnostima velikih iskušenja - prenosimo reči mitropolita Onufrija posle hirotonije kojom je u čin đakona uveo našeg Nikolaja, sa beogradskog Voždovca.

Dostojan, dostojan, dostojan, odjekivalo je među zidinama vekovnih svetinja u Kijevu. Onih za koje dukati nisu zlato, već vera koju, uprkos progonima, čuvaju u zakletvi i da je sačuvaju.

- Velika je čast, ali i velika odgovornost kada vam mitropolit Onufrije ukaže poverenje da sam dostojan ovog čina - govori nam Nikolaj pred prvu službu u zvanju đakona u manastiru Blagoveštenje. - Odgovornost, pre svega... Nije to samo na meni, tu obavezu imaju i mnogi đakoni, monaštvo i sveštenstvo, dugo već gutaju gorčinu podele. Na nama je da taj jaz smanjimo. Da blažimo rane. Da se ne delimo. Vi ste bili i videli koliko to boli i moje prethodne godine su bile posvećene misiji da o tome suočim moj narod u Srbiji. Da imaju pravu sliku... Podele u narodu, u crkvi, su kao da se bratska srca dele. I jače: da jedno srce u plućima puca. To boli. Užasno boli. Ja sam to, ovde u Ukrajini doživeo i verujte mi, strašno boli.

Foto privatna arhiva

Upravo rukopoloženog đakona Nikolaja zatičemo u susret večernjoj službi, sinoć ... Nas jure rokovi, njega vodi obaveza prve molitve u činu koji mu je poverio prvi među jerarsima Ukrajinske pravoslavne crkve.

Čuje se, nama, poznat neponovljivi glas:

- Je li to Divna Ljubojevič - pitamo.

- Da, ona je, njena pesma je tu s nama... Oprostite moram da požurim. Služba će za koji minut.

Iza ovih nekoliko redaka je velika priča. Nikolaj je potomak čuvene svešteničke ruske porodice Sapsaj, koja je u Srbiju uputila potomke da se u zemlji pravoslavlja i junaka školuju i uče veri. Tako se Nikolajev otac Grigorije, sin ruskog episkopa Nestora obreo među nama. Upoznao je ovde lepu Snežanu, profesorku filologije. Kad su odlučili da se venčaju, po blagoslovu tadašnjeg poglavara SPC patrijarha Pavla, iz Rusije je doputovao i venčao ih Grigorijev otac, episkop Nestor.

- To je taj naš put - kaže, za "Novosti", majka rukopoloženog đakona Nikolaja.

- Zar samo toliko - pitamo.

- Vest nas je obradovala, ali blagodet koju je naš Nikolaj poneo nije da se sad nad time uzvisujemo. Jeste čast i jeste radost, pre svega, dokaz da je upio duh prvoslavlja u porodici. To je poziv i priziv. Na sinu mog supruga i mom, čast, ali i obaveza - jedva smo izvukli reči iz mirne duše profesorke književnosti.

Poželela je, na kraju, da njen sin čiju su hirotoniju oglasila zvona znamenitog kijevskog manastira dostojno svojim korenima i veri nosi "Bogom dati zavet". Kazala je, posle duge tišine:

- Verujem da će istrajati u duhovnoj blagodeti koja izvire iz njegovih koraka, a koja se u našoj porodici granala od prvog dana.

GRAMATA ZA BOŽIĆ

"ZA delatnu ljubav prema majci crkvi"... tako je glasilo na gramati koju je Nikolaj Sapsaj od mitropolita Onrufija, vrhovnog poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve, dobio za Božić, pre godinu. To je bio, u neku ruku, uvod u rukopoloženje, ovih dana, u drevnom manastiru Florovski.

Gramati su prethodili Nikolajevi brojni intervjui sa velikodostojnicima Ukrajinske pravoslavne crkve koji su tumačili uzroke i bol raskola.

Foto privatna arhiva

RODILA SE I NjIHOVA LjUBAV

NIKOLAJA Sapsaja reporteri "Novosti" upoznali su dok su zapadnom Ukrajinom "tumarali" po katakombama u kojima, uz muke, opstaje crkva u jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom. Vodio je našu, ekipu "Pečata" i TV Hram, tog dana, pri kraju jula, kada mu je na svet dolazilo prvo dete.

- Rodila se Nikolina, naša ljubav - javio je.

Njegova i Natalijina ljubav, još nema pola godine, a Natalija je Nikolajeva devojka iz Ukrajine s kojom nam, saglasno, daruje prvu zajedničku fotografiju porodice.

Pogledajte više