VERUJEM U NAUKU: Dr Milan Lazarević, jedan od dobitnika najvećeg priznanja grada Niša

D. ALIHODžIĆ

15. 01. 2022. u 11:42

DOKTOR Milan Lazarević uveo je u niški Univerzitetski klinički centar (UKC) mnogo novih metoda koje pomažu u lečenju i spasavanju života.

Sa kolegama transfuziolozima i hematolozima, Foto D. Alihodžić

Ima čak dve specijalizacije, iz transfuzije i hematologije pa je za njega krv "lična karta" koja mu otkriva sve o pacijentu. Sve to doktor Lazarević postigao je do svoje 38. godine i za 13 godina rada. Zato je i zaslužio najviše priznanje Grada Niša - nagradu "11. januar".

Skroman i nenametljiv doktor Lazarević krči sebi put isključivo znanjem i jedan je od najboljih mladih stručnjaka u zemlji u oblastima za koje se specijalizovao.

- Najponosniji sam na svoj tim od dvadesetak ljudi, koji je uspeo da se obuči i da sa mnom uđe u tajne grane medicine koja se zove klinička transfuziologija i hemostaziologija, i da na taj način pacijentima pružimo najbolju i najkvalitetniju uslugu - kaže za "Novosti" dr Lazarević koji je i asistent na predmetu imunologija Medicinskog fakulteta u Nišu, pomoćnik generalnog direktora UKC Niš, načelnik Odeljenja za hemostazu i ekstrakorporalnu cirkulaciju.

Foto D. Alihodžić

U obrazloženju nagrade njegovog rodnog grada, koja mu je nedavno dodeljena, navodi se i da je zaslužan za formiranje Laboratorije za hemostazu, serologiju, PCR i da je nosilac projekta prve banke krvi u UKC Niš. Doktor Lazarević je kreirao i rukovodi složenim sistemom kliničke transfuzije. Formirao je prvo i zasad jedino odeljenje za ekstrakorporalnu cirkulaciju i hemostazu van Beograda. Na ovaj način građanima Niša i juga Srbije omogućene su nove, veoma složene i komplikovane usluge i procedure, koje su značajno podigle nivo i kvalitet rada. Rezultat inovacija dr Lazarevića je i znatno niža stopa komplikacija i smrtnosti kod bolesnika, koji se podvrgavaju najsloženijim hirurškim procedurama.

- Nagrada "11. januar je najveće priznanje koje sam do sada dobio. To je pre svega podstrek i dodatan motiv za ono što nas tek očekuje. Od samog početka moje profesionalne karijere zalagao sam se za inovativne metode u medicini. Ulaganje u zdravlje, u znanje, u nauku je ulaganje u budućnost i to će biti i moja misija u godinama koje su pred nama - kaže dr Lazarević.

LEČITI LjUDE - NAJVEĆA NAGRADA

DODELI priznanja, osim supruge Zorice, prisustvovao je i njegov otac, general Vladimir Lazarević, koji nije mogao da sakrije ponos zbog uspeha sina:

- Priznanja su važna, ali je zdravlje najvažnije. Važno je da moj sin leči ljude, to mu je najveće priznanje.

Pogledajte više