U UČIONICAMA I POSLE NASTAVE: Daniela Ćuk, nastavnica engleskog jezika u OŠ "PetefI Šandor", među najboljim edukatorima u našoj zemlji

Lj. Preradović

14. 01. 2022. u 16:00

NASTAVNICA engleskog jezika u Osnovnoj školi "Petefi Šandor" u Bečeju, Daniela Ćuk (41) s pravom se našla u društvu najboljih edukatora u Srbiji.

Sa učenicima na dodatnom času engleskog, Foto Privatna arhiva

Laskavo priznanje koje dodeljuje Udruženje "Živojin Mišić" zaslužila je svojim radom sa đacima, ne samo iz svog predmeta, već i vannastavnim aktivnostima namenjenim svim učenicima. Koristi svaki trenutak za dodatni rad sa đacima, iza čega stoje i odlični rezultati na svim nivoima raznih takmičenja.

Ova svestrana nastavnica engleskog, idejni je tvorac i koordinator programa za razvoj talenata iz projekta "Jednosmenski rad" koji je u velikoj meri doprineo unapređenju škole i njenom položaju u društvenoj zajednici.

- Projektom sam želela da sve aktivnosti naših đaka van škole, jezik, sport, informatika..., spojim tako da im bude zanimljivo, i da korisno provode vreme - kaže nam naša sagovornica, dodajući da ih u ovoj osmoletki, najmanjoj od pet koliko ih ima u Bečeju, sve posebno raduje što u poslednje vreme imaju sve više učenika. - Organizujemo razne radionice i 90 odsto naše dece rado ostaje posle časova u boravku, gde dobijaju i besplatan ručak.

Za đake organizuje školu plivanja, Foto Privatna arhiva

Nastavnica engleskog jezika ističe da se đaci uče raznim korisnim veštinama, rade obradu slika, lego robotiku, a za decu mađarske nacionalnosti organizuju se dodatne govorne vežbe iz srpskog jezika. Osim toga, kao bivša reprezentativka Srbije u ženskom vaterpolu i školovani trener, godinama podučava učenike svoje škole plivanju, sa idejom da svi učenici iz osnovne škole izađu kao dobri plivači.

- Najvažnije mi je da su roditelji mojih đaka zadovoljni načinom na koji radim sa njihovom decom - kaže Ćukova, ističući da je cilj da učenici u ovoj bečejskoj osmoletki steknu znanje engleskog jezika za nivo B2.

- Mislim da treba i dalje da se trudim i radim, a činjenica je da je ovo potvrda da smo kao škola na dobrom putu.

Vreme pandemije Daniela Ćuk nije videla kao problem, jer su svi dobili digitalne kompetencije, a škola u kojoj radi 16 godina je, veli, imala sreću da ne bude u kombinovanom modelu.

JOHANESBURG

NA nagovor svojih ćerki, Daniela je u Bečeju osnovala ženski vateropolo klub i pomoćni je trener ženske vaterpolo reprezentacije Srbije uzrasta do 15 godina. Dok se školovala, jedan semestar je provela u Johanesburgu, radeći kao profesor vaterpola u dve srednje škole. Organizovala je i vodila kampove vaterpola na engleskom jeziku za decu iz Južnoafričke Republike.

PRIJAVU POSLALA DIREKTORKa

DANIELA Ćuk nije ni znala da je u konkurenciji za najboljeg edukatora u Srbiji. Na konkurs za ovo prestižno priznanje prijavila ju je direktorka škole Gabriela Potrebić Težer.

- Direktorka me je predložila bez mog znanja, čitavo leto je sakupljala sve o onome što radim - otkriva nam nastavnica Ćuk.

- U oktobru sam saznala da sam ušla u uži izbor... A, zanimljivo je da je i naša direktorka pre tri decenije dobila ovu značajnu nagradu.

Pogledajte više