MATEJA TRAŽI I INTERPOL: Deseti dan potrage za Splićaninom protekao u lošim meteo-uslovima

V. N.

09. 01. 2022. u 08:55

NE odlazim iz Beograda bez njega, a i gde da idem - ovim potresnim rečima juče se oglasio otac Mateja Periša (27) iz Splita, za kojim traje potraga skoro deset dana.

POTRAGA Mladića traže i po beogradskim ruševinama, Foto N. Skenderija/Tviter

U narednom periodu pripadnicima MUP koji su angažovani u pretraživanju prestoničkih reka, posao bi mogli da otežaju i loši vremenski uslovi koji su najavljeni za predstojeće dane.

Nenad Periš izjavio je za hrvatske medije da će se iz Beograda vratiti sa sinom, i da ga svi koji imaju decu razumeju o čemu govori.

- Ja sam siguran da će MUP Srbije učiniti sve da do Mateja dođemo zajedno. Hvala svim ljudima koji ga traže i tokom praznika. Nažalost, nema novih informacija, a policija me pita pojedine stvari i tako otklanjaju dileme - rekao je Nenad Periš.

Povodom nestanka juče se oglasio i forenzičar Časlav Ristić, koji je prokomentarisao događaj od pre šest dana kada su u jednoj žardinjeri pronađeni pikavac i pertla, za koje se sumnjalo da pripadaju Mateju. Kako je rekao, Matej nije morao da ostavi bilo kakav trag za sobom, ali forenzičari zato istražuju šire i uže područje kuda se on kretao.

Kako je rekao, on nije imao informaciju da je išta pronađeno. Forenzičari su pregledali mesta na kojima je bilo očekivano da budu pronađeni bilo kakvi tragovi.

- Koliko znam, ništa nije nađeno - rekao je Ristić.

- DNK analize mogu da se završe za dan ili dva, ukoliko su pronađene pertle. Sa pikavca takođe može da se uzme uzorak jer na njemu ostaje pljuvačka.

Prema njegovim rečima, važno je da se ispita uzrok nestanka, a to bi najbolje mogli da kažu prijatelji koji su sa Matejem bili u restoranu.

U potragu za mladićem uključen je i Interpol, o njegovom nestanku obaveštene su i susedne države kroz koje protiče Dunav. Nadležni su tokom Božića "pročešljali" Dunav, od ušća nizvodno uz levu i desnu obalu reke. Potraga je zahvatila teritorije opština Stari grad, Palilula i Grocka, a stigli su do Smedereva. Osim toga, ispituju se svedoci, pretražuje se i napušteni objekat "Španska kuća" gde se sumnja da je Matej proveo izvesno vreme nakon izlaska iz kluba.

Otac Nenad, Foto Tviter

OGLASIO SE I HRVATSKI AMBASADOR

AMBASADOR Hrvatske u Srbiji Hido Biščević takođe je govorio o ovom slučaju. On je rekao da policija profesionalno predano radi svoj posao.

- Mi smo u kontaktu sa policijom i moram da naglasim da oni profesionalno i predano rade svoj posao - rekao je Biščević.

- Nova saznanja dele sa Matejevim ocem i porodicom. Ukoliko im bude bila potrebna pomoć hrvatskih kolega, oni će se tada za to obratiti našoj ambasadi, ali ne želim da spekulišem o krajnjem ishodu i daljim postupcima.

Prema rečima Biščevića, Nenad Periš ih je posetio, a to je bio dug i težak razgovor.

Kako je rekao, niko ne može ni da pretpostavi kako se on trenutno oseća.

Pogledajte više