SVEČANO U HRAMU SVETOG SAVE ZA BADNJE VEČE: Vernici se okupili i zapalili badnjake, liturgija u ponoć (FOTO)

Tanjug 06. 01. 2022. u 16:40

ISPRED Hrama Svetog Save i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osvešćeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan.

Foto: Tanjug

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta mališana.

Službu kojom su badnjaci osvešteni uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

On je poručio vernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovečanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

- Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovde okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi - od Australije, Kanade....do mesta gde je rođen i gde je živeo do sada najveći Srbin Sveti Sava - rekao je vladika.

Pozvao je sve vernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: "Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!"

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obeležava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vernici dočekuju Božić.

BONUS VIDEO - BADNjAK: Za šta se molimo kada ga palimo i zašto to radimo?

 
Pogledajte više