NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE - BEBU SPASAO OD PLAMENA: Stefan Čiča, vatrogasac-spasilac, pred vatrom izbavio jednogodišnjeg dečaka Vuka

Š. Marović

12. 01. 2022. u 17:30

MLADI vatrogasac-spasilac, rasplamsao je, 17. aprila, vatru u srcima žitelja cele naše zemlje, nakon što je tokom požara u višespratnici, u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu, sa 15 sprata spasao jednogodišnjeg dečaka Vuka Ivića i nepovređenog ga predao majci.

Dete i majka posle evakuacije, Foto N. Skenderija, I. Marinković

Od tog 17. aprila, gotovo da nema stanovnika Srbije da ne zna ko je Stefan Čiča.

Ovaj dan pamtiće i on tokom cele karijere, a ovaj hrabri i posvećeni momak tek ju je započeo.

- Primili smo dojavu u 17.23 da gori elektroinstalacija na 11. spratu, a kad na toj visini nešto gori, može samo da se očekuje da će biti zahtevna intervencija i da će se angažovati mnogo ljudi - seća se Stefan.
Ubrzo se ispostavilo da je bio u pravu.

- Bilo je jezivo. Gledali smo dim koji je kuljao sa mansarde i stanare: jedne koji zbog dima nisu mogli da se spuste već su naslonjeni na otvorene prozore pokušavali da “hvataju” i udahnu vazduh, i druge koji su vrišteći, uspaničeni i izbezumljeni istrčavali iz stanova. Koncentracija dima bila je ogromna. Gusti, crni, po zdravlje vrlo opasan dim se širio zgradom. Sve stanare smo morali da evakuišemo iz zgrade, da slučajno ne bi došlo do katastrofalnih posledica - priča Stefan.

Objašnjava i da je najvažnije bilo evakuisati ljude koji su živeli u stanovima na 11. i spratovima iznad.

- Ušao sam u zgradu, adrenalin je bio na vrhuncu. Počeo sam sa kolegama da izvlačim uspaničene stanare. Odjednom, iz stana na 15. spratu istrčala je majka sa detetom. Nisam časio ni časa, odmah sam mališana uzeo u naručje, dok je kolega Danilo Bubanja izveo majku. Dečaku sam stavio kapuljaču sa kiseonikom koja je prikačena za mene i uputio se ka izlazu. Munjevito smo reagovali, mislim da sam za tri minuta bio napolju. U takvim situacijama razmišljate samo kako da pomognete, nema tu vremena za mnogo razmišljanja niti treba tražiti neku logiku. Kad vidite ugroženo dete, sva osećanja dostignu vrhunac, a želju da mu se pomogne ništa ne može da spreči, čak ni rizikovanje sopstvenog života - iskren je Stefan.

Ispred zgrade, ovaj plemeniti momak, sačekao je da njegove kolege bezbedno evakuišu i bebinu majku. Kada je stigla, predao joj je Vuka, nepovređenog.

- Majka je preuzela dete, osećaj je bio predivan. Uspešno smo okončali celu akciju, a ja sam danima, potom, razmišljao o Vuku. Sanjao sam njegov osmeh i zagrljaj. Divio sam mu se jer nije bio uplašen, nije plakao, samo me je gledao i nekako, kao da je sarađivao sa mnom - ispričao je Stefan.

Stefan Čiča, Foto I. Marinković

I jesu, maleni Vuk i njegova spasilac ostvarili tada neku tajnu vezu. Nekoliko dana posle požara preko jedne društvene mreže sa njim je kontaktirala Vukova majka. Iskreno mu se zahvalila što joj je spasao dete. Potom je usledio i drugi poziv i dogovor da Stefan bude kum na krštenju malenom Vuku u Manastiru Svetog arhangela Gavrila u Zemunu.

- Supruga i ja smo razmišljali kako da se odužimo ovom mladiću na pravi način - priča otac malog Vuka, Nikola Ivić.

- Bili smo kod njega, upoznali smo se i još jednom vratili uspomene na dan požara i njegovog herojskog dela. Kada smo se vratili kući iz vatrogasnog doma popričao sam sa ženom i oboje smo se složili da Stefan Vuku bude kum. Osim što je postao kum, Stefan nam je drug za ceo život.

Foto Instagram/moj_beo_grad

SVEDOČANSTVO POŽRTVOVANOSTI

NEPUNA četiri meseca nakon što je spasao Vuka, jedna fotografija sa “Instagrama” (na slici levo) ponovo je obišla Srbiju.

- Vatrogasac koji kleči na zemlji posle 13 sati brobe sa plamenom i gleda u ono što je ostalo od tržnog centra, to je prizor koji je obeležio požar u Bloku 70 - pisalo je.

- Heroj na kolenima je Stefan Čiča, vatrogasac koji je u aprilu na Novom Beogradu spasao bebu iz požara.

Ta fotografija pokrenula je lavinu pozitivnih komentara na Stefanov, ali i na račun svih njegovih kolega koji vredno, odgovorno i herojski rade svoj posao.

Pogledajte više