NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE -  SUPERMEN IZ GRADA NA ĐETINJI: Rade Vasović, policajac izložio sebe životnoj opasnosti da bi spasao staricu

N. JANKOVIĆ

18. 01. 2022. u 17:30

TE večeri, Užičani su gledali herojski čin kakav se može odigrati samo u mašti i u ponekom filmu: policajac iz grada na Đetinji Rade Vasović spustio se sa terase na 15. spratu solitera na terasu ispod, bez ikakve zaštitne opreme, kako bi pomogao starici za koju se mislilo da je u životnoj opasnosti.

Foto N. Janković

Prizor je delovao nestvarno: po mrklom mraku ovaj atleta je visio nad ambisom držeći se za dno ograde, zanjihao se, pustio... Tren kasnije - bio je na sigurnom.

Nedelja, 7. februar. Policijskoj upravi Užice prijavljeno je da se starica od 82 leta nalazi u stanu, nikome se ne javlja na telefon, pa se pretpostavljalo da je životno ugrožena ili da je preminula. Vođa “interventne” Vasović, sa kolegama Neškovićem, Drobnjakom i Mirosavljevićem ubrzo je bio na licu mesta. Obijanje gotovo neprobojnih i skupih one touch lock vrata predugo bi trajalo, a nasilne metode otvranja opasne, jer se pretpostavljalo da je starica pala sa druge strane ove nepremostive prepreke.

Pokazalo se zatim, da je policajac Rade Vasović, sa nadimkom Bambi, zapravo užički Supermen.

- Nedostajalo je oko pola metra da nogama dohvatim do ograde donje terase. Počeo sam da pravim zamahe, gledao sam da pokreti budu dovoljno snažni da ne udarim u spoljni deo ograde, i pustio se - kaže Vasović, prisećajući se događaja. - Dočekao sam se na terasi.

Rade ispred solitera, Foto N. Janković

Kroz staklo sam video da žena leži na podu. Dozivao sam je, i u jednom trenutku starica je podigla glavu.

Vasović je vikao ženi da proba da dopuže do ulaznih vrata, koja su joj bila bliže od balkonskih. Njen napor da dopuzi do vrata trajao je oko 15 minuta. Podizala je i spuštala ruku, pokušavajući da dosegne ključ, kako bi spasioci ušli unutra.

Napokon, uspela je. Hitna pomoć bila je već na licu mesta i ona je odmah zbrinuta u užičkom Zdravstvenom centru.

Kod policajca Vasovića emocije su proradile tek kada su ga stigle reči, dobronamerna grdnja njemu dragih ljudi. Na sve je odgovorio da je uradio ono što ne samo da je u opisu njegovog posla, već i životno opredeljenje, koje ne trpi kompromise. Osećanja su se uzburkala nedugo zatim:

- Porodica ove žene, a jedni smo drugima prirasli za srce, obavestila me je da je ta draga žena, starica, preminula dve nedelje kasnije, 21. februara.

SPREMAN ZA PODVIG

RADE Vasović je oženjen i otac je dvoje dece. U trenutku svog herojskog čina bio je student četvrte godine Pravnog fakulteta. U međuvremenu je fakultet završio i upisao master studije. Majstor je džijudžicua, a bio je i šampion Balkana u ovoj borilačkoj veštini.

Pogledajte više