SUĐENJA ODLAŽU ZA SLEDEĆU GODINU: Sudovi u Beogradu "blokirani", jer su advokati stupili u obustavu rada zbog sporova sa bankama oko kredita

S. V. - V. C. S.

25. 12. 2021. u 09:11

ADVOKATI u Beogradu u petak su započeli štrajk, pa su sudnice bile prazne, a ročišta odložena do daljeg. Obustava rada članova Advokatske komore Beograda, kako su najavili, trajaće do ispunjenja zahteva koji se odnose na izmene Zakona o parničnom postupku i dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima.

Foto M. Anđela

Građani koji žele da njihova ročišta ne budu odložena mogu da angažuju branioce iz drugih gradova. Advokati van Beograda biće na raspolaganju i sudovima, tužilaštvu i policiji kada je u pitanju postavljanje advokata po službenoj dužnosti, kao i za hitne, tzv. zatvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

Reporteri "Novosti" posetili su u petak Palatu pravde, koja je bila gotovo prazna. Većina zakazanih ročišta pomerena je za narednu godinu. Ljudi, koji su imali zakazana suđenja, u petak su zbunjeni napuštali zgradu.

- Ne znam ko će sad da me brani, potpuno sam zatečen. Odložili su mi suđenje, za januar ili februar, u zavisnosti od toga kad se steknu uslovi. To odugovlači ne samo proces, već i ostale - rekao nam je jedan Beograđanin po izlasku iz Palate.

U Prvom osnovnom sudu, potvrđeno je "Novostima", u krivičnom odeljenju odloženi su glavni pretresi u kojima je obavezna odbrana i okrivljeni imaju izabrane branioce.

U Advokatskoj komori Srbije kažu da se neće mešati u štrajk beogradskih kolega.

- Videćemo da li će ostale komore doneti sličnu odluku ili će se kolege iz drugih gradova solidarisati sa beogradskim i odbijati zamenička punomoćja. Zasada vidimo na društvenim mrežama da nude zamenu - kaže, za "Novosti", Jasmina Milutinović, predsednica AKS. - Pre desetak dana podneli smo ministarstvima finansija i pravde, udruženju banaka i Vladi zahtev za leks specijalis u vezi sa bankarskim kreditima, a u ponedeljak ćemo dobiti analizu prakse evropskog suda za ljudska prava, od Instituta za uporedno pravo, koja potkrepljuje naš zahtev. Takođe, ove nedelje smo podneli inicijativu za ocenu ustavnosti USS zakona o uređenju sudova, sudskog poslovnika i poslovnika VKS i tražimo da se proglasi neustavnom odredba po kojoj VKS može da zauzima stavove van suđenja, kao što je bio slučaj sa kreditima. Toga nigde nema osim u VKS.

AKS se obratila po istom pitanju i Venecijanskoj komisiji. Što se tiče zahteva beogradskih kolega vezanih za povlačenje izmena ZPP iz javne rasprave, Milutinovićeva kaže da radna grupa tek radi na izmenama i da nema javne rasprave, a što se tiče poreza, u AKS misle da je uredba dobra i da onaj ko ne želi da plaća paušal može da vodi knjige ili se opredeli na isplatu zarade.

SPORENjE OKO KREDITA

ADVOKATI traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, kao i preispitivanje opravdanosti donošenja izmena tog zakona. Pored toga, traže "otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu".

Pogledajte više