JEDAN KLIK DO MEDA: Grupa mladih Nišlija osmislila genijalan uređaj za pčelare

D.Alihodžić

20. 12. 2021. u 12:30

UZ pomoć veštačke inteligencije grupa mladih Nišlija osmislila je jedinstven uređaj u svetu koji pčelarima olakšava posao, a nije štetan za pčele.

Nišlije sa svojim patentom, Foto beehold

Šta se dešava u košnici i da li im je potrebna pomoć, pčelari će u svako doba moći da prate preko ekrana. Digitalni pčelinji asistent ušao je od 129 patenata u najuži izbor za inovaciju godine.

Petar Pejić, direktor startap kompanije u okviru Naučno-tehnološkog parka (NTP), kaže da pčelarima nude nešto sasvim novo.

- Način pčelarenja koji nam je poznat star je 250 godina i vreme je da se u ovoj oblasti nešto promeni. Našu ekipu spaja ljubav prema pčelama i IT tehnologijama. Svi potičemo iz pčelarskih porodica, pa je i logično bilo da digitalizujemo pčelinjake - kaže Pejić koji je slučajno svom prijatelju Mihajlu Milovanoviću, ekspertu za razvoj hardvera, pomenuo da bi voleo da može više da se angažuje oko očevog pčelinjaka na Vlasini.

Aplikacija prikaz na računaru, Foto beehold

- Uz pomoć specijalnih senzora naš uređaj prepoznaje u košnici med, leglo i cvetni prah, ali i problem koji može da se javi. Pčelar tako može na vreme da reaguje - kaže tehnički direktor Jelena Pejić i podseća da je poznato da nije preporučljivo otvarati košnice baš u svako doba, a kod ovog uređaja nema toga, sve je "na klik".

- Digitalizacija u pčelinjacima je do sada bila poznata samo u smislu da se izmere težina, temperatura ili vlaga i da pčelari na osnovu toga reaguju. Više od godinu dana radili smo na prototipu i ovih dana jedan uređaj smo poslali za Keniju - kaže Tihomir Đurković.

Foto beehold

Obrad Stajić se nadovezuje da u svetu ima devet milijardi košnica.

- Nije teško osmisliti kul inovaciju, ali moramo istražiti da li ona ima biznis potencijal. Očekujemo da naše tržište bude kao Amerika, Novi Zeland i Australija. Za domaće pčelare moraćemo da pronađemo način da uređaj učinimo dostupnim - kaže on.

FINALE

Koja je najbolja inovacija u Srbiji za ovu godinu znaće se 24. decembra kada će na programu RTS uživo biti proglašen pobednik. Pored Nišlija u trci su i kompanije iz Beograda, Novog Sada, Čuruga i Čačka.

Pogledajte više