NAJVEĆA NABAVKA ORUŽJA JOŠ OD EPOHE JNA: Koje naoružanje dobija Vojska Srbije u narednom periodu

R. DRAGOVIĆ

18. 12. 2021. u 09:00

DRŽAVA će od fabrike domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za Vojsku Srbije vrednu 1,25 milijardi evra, što ovu narudžbinu čini najvećom još od vremena JNA.

Raketni sistem "Tamnava"

Očekuje se da od ovog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pešadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizovano, ali i tek razvijeno, savremeno raketno naoružanje.

Ova nabavka, ukoliko bude ostvarena, ne samo da će drastično povećati vatrenu moć i sposobnosti oružanih snaga, nego će biti i dugo očekivani impuls domaćoj vojnoj industriji. Da bi se stvorili uslovi da fabrike mogu da progutaju ovakav zalogaj, država će već u prvom kvartalu Fabrike oružja i tri vojna remontna zavoda uložiti 145 miliona evra. Ovaj novac biće potrošen na kupovinu tehnologije, pogona i za modernizaciju proizvodnje.

Generalštab Vojske Srbije pripremio je nekoliko spiskova naoružanja i opreme, potrebnih oružanim snagama, koji su predstavljeni državnom vrhu na nedavno održanom sastanku u Nišu. Na najambicioznijoj listi našlo se oružje i tehnika za koju je neophodno proširenje postojećeg vojnog budžeta za najmanje 500 miliona evra godišnje.

Prema petogodišnjem planu nabavki i dugoročnim planovima opremanja našoj vojsci najpotrebnija su borbena vozila, raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanje i pešadijska oprema.

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da će okosnica ove nabavke biti većina tehnike iz domaćeg razvoja, čiji su nosilac preduzeće "Jugoimport SDPR" i Vojnotehnički institut.

- To je slučaj sa vozilima "lazar 3", "miloš", haubicama "nora", kao i familijom besposadnih platformi "mali miloš" sa različitim naoružanjem i namenom. Ovako velika narudžbina omogućiće završetak razvoja, serijsku proizvodnju i masovno korišćenje u oružanim snagama - kaže Radulović.

Očekivano je i da vojsku pojača izuzetan samohodni višecevni raketni sistem "tamnava" kalibra 122 milimetra, a posle više decenija rečna flotila dobiće i brze borbene čamce.

- Deo tog paketa najverovatnije biće i dronovi, s obzirom na to da je već najavljena proizvodnja domaće bespilotne letelice "pegaz". Sastavni deo nabavke biće i pokretanje masovne modernizacije tenkova M-84 i T-72 i više artiljerijskih sredstava. Nema sumnje da će se na spisku za nabavku naći i više hiljada komada nove modularne puške M-19, sa dva kalibra, kao i nove generacije municije - nabraja Radulović.

NABAVKA VREDNA KAO RATNI BROD

VOJSKA Srbije će u narednih pet godina pazariti domaće naoružanje i opremu u vrednosti cele eskadrile savremenih borbenih aviona ili najbolje opremljenog ratnog broda. Poređenja radi, Hrvatsku će 12 aviona "rafal" koštati 1,1 milijardu evra, a otprilike toliko iznosi i pojedinačna cena koju će Grčka isplatiti Francuskoj za najsavremeniju fregatu.

Pogledajte više