KAKO VAKCINA DELUJE NA DECU: Kompanija "Fajzer" objavila rezultate istraživanja, kod jedne grupe cepivo nema efekat

Novosti online 17. 12. 2021. u 20:12

KOMPANIJA "Fajzer" saopštila je da je niska doza vakcine protiv korone izazvala neadekvatan imuni odgovor kod dece uzrasta od dve do pet godina, javlja "Njujork tajms".

Foto: Printskrin

U toku su kliničke studije vakcine na deci najmlađeg uzrasta, koje su za sada obuhvatile dozu od tri mikrograma, što je desetina količine koju sadrži doza vakcine za odraslu osobu.

Testirana su deca od šest meseci, do pet godina starosti. Nakon dve doze "Fajzera", deca između šest meseci i dve godine proizvela su imuni odgovor nalik osobama u starosnoj grupi od 16 do 25 godina, ali deca između dve i pet godina nisu imala adekvatan odgovor imunog sistema.

- Sada će biti testirana treća, takođe niska doza na deci uzrasta od šest meseci do ispod pet godina, ali neće biti testiranja veće doze za decu od dve do pet godina. Cilj je da shvatimo potencijal zaštite treće doze, i ostajemo na tri mikrograma", saopštila je portparol "Fajzera" Džerika Pits.

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" ranije su objavile da planiraju da traže odobrenje za vakcinu u tri doze za decu, umesto planirane dve. Ukoliko revidirana strategija bude dala rezultate, kompanija planira da ima "ujednačeni pristup od tri doze" za sve uzraste.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 
Pogledajte više