NOVA STANICA U SMEDEREVU: Ponovo započeta automatska merenja kvaliteta vazduha u blizini Železare (FOTO)

Novosti online 17. 12. 2021. u 19:33

DIREKTOR Agencije za zaštitu životne sredine, dr Srđan Lalić i direktor za tehničke poslove Železare HBIS SERBIA, g-din Zhao Kaixing, potpisali su danas Ugovor o donatorstvu kojim se Agenciji predaje automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u naselju Radinac (Smederevo) koje se nalazi u neposrednoj blizini Železare.

Foto: Instagram/sepa.gov.rs

Nova stanica biće sastavni deo mreže automatskih stanica u okviru državnog monitoringa kvaliteta vazduha koji sprovodi Agencija, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži.

Grad Smederevo ovim će imati tri automatske merne stanice koje prate kvalitet vazduha. Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Radincu postojala je do 2012. godine. Merenja suspendovanih čestica obnovljena su početkom 2020. godine, a od danas ponovo će moći da se prate koncentracije zagađujućih materija na satnom nivou. Nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida (SO2), azot-dioksida (NO2), ozona (O3), ugljen-monoksida (CO) i suspendovanih čestica (PM10/PM2.5).

Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.Puštanje stanice u rad doprineće praćenju stanja životne sredine, odnosno kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini industrije što je veoma značajno kako bi moglo adekvatno i pravovremeno da se reaguje u slučaju nekog akcedenta i povišenih koncentracija opasnih po zdravlje ljudi.
HBIS SERBIA postavljanjem automatske merne stanice predstavlja pozitivan primer drugim kompanijama koje takođe u okviru svoje delatnosti imaju tešku industriju. Na ovaj način biće u mogućnosti da prevashodno sebe kontrolišu ali i transparentno prikažu kvalitet vazduha okoline fabričkog kompleksa.
Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi merenja kvaliteta vazduha na 38 mesta širom zemlje, a stanicom u Radincu ojačaće državni monitoring što će doprineti kvalitetnijoj slici stanja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji

Pogledajte više