OGLASILO SE DRUŠTVO GEOLOGA SRBIJE: Samozvani stručnjaci da ne zagađuju životni prostor

Novosti onlajn

17. 12. 2021. u 10:06

DRUŠTVO geoloških inženjera i tehničara Srbije (DGEITS) oglasilo se povodom svakodnevnih napada lažnih ekologa na geologe i geološku struku.

Foto: DGEITS

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Povod za naše obraćanje je hajka koja se svakodnevno vodi protiv geologa Srbije i geologije kao struke. Od skoro smo neprijatelji Države, izdajnici, strani plaćenici i slično. Bez ikakvih skrupula, na nas i naše porodice, samozvani stručnjaci, ekolozi, eksperti, pojedini profesori Univerziteta i slični, crtaju mete i pozivaju građane na linč geologa. Sva ta dešavanja su izazvala ozbiljnu zabrinutost svakog geologa za svoju bezbednost. Ako se tome dodaju česti fizički napadi na terenima koji ostaju neprijavljeni, onda znajte da je krajnji trenutak za naše obraćanje. Ovo obraćanje je usmereno prema  ogromnoj većini građana Srbije koja se svakodnevno bombarduje lažima i neistinama a koja nije upoznata sa srpskom geologijom, njenim značajem i dostignućima.
U savremenom svetu više od 80 % proizvoda (predmeta i objekata) sa kojima se susrećećemo, a predstavljaju neophodnost  civilizovanog sveta, vodi poreklo iz ležišta mineralnih sirovina i rezultat su geoloških istraživanja i kasnijih tehnoloških procesa prerade Srpska geologija vuče svoje korene još od doba Nemanjića. Shvativši prirodne lepote i bogatstvo lepim kamenjem i rudama oni su odlučili da brinu o njima. 1412. je Despot Stefan Lazarević učinio „Zakon o rupama i  rudnicima“. Pre više od 600 godina naši preci su bili preteče u ovoj oblasti i shvatali značaj geologije i rudarstva za razvoj tadašnje Države. Od 1848. ove oblasti su uređene i to je početak organizovanog rudarenja i geologije u Srbiji..Od tada pa do danas, srpska geologija je napredovala krupnim koracima.. I danas, u eri digitalizacije, geolozi su  jedina i prava spona između Vas i prirode. Srbija i danas ima sjajnu školu i struku. Verujte, jednu od najboljih u Svetu. Po mišljenju drugih, a ne nas u prvih 10 smo u Svetu. Mi dajemo veliki doprinos i životu i razvoju Srbije. Radili smo u preko 40 zemalja u Svetu i retka smo struka čije diplome važe svuda. 

Geolozi su  oni koje svakodnevno pitate ima li ovde vode, da li je moja kuća ugrožena kliženjem, našao sam kamen možeš li da pogledaš šta je. Nas pitate o zemljotresima, poplavama. Mi sa vama prolazimo kroz sve to.  U savremenom svetu, geolozi imaju zapaženu ulogu. Njihovo mišljenje se uvažava kod izgradnje infrastrukturnih i kapitalnih objekata, izrade urbanističkih planova i sl. Teza koju plasiraju pojedini samouki stručnjaci da geološka istraživanja zagađuju životni prostor nije tačna. Najbolji ekolozi i jesu geolozi. Na rudarsko-geološkom fakultetu postoji akreditovan programi na osnovnim akademskim studijama i master studijama INŽENjERSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE  koji obrađuju ovu problematiku. Na osnovnim akademskim studijama na Rudarsko-geološkom fakultetu - na geologiji izačavaju se sledeći predmeti: Osnovi ekohidrogeologije, Zaštita podzemnih voda, Geotehnika  zaštite životne sredine i Geodiverzitet i geonasleđe. Takođe, na master studijama - na geologiji izučavaju se sledeći predmeti: Geološki hazardi, Kontaminacija i remedijacija geološke sredine podzemnih voda i Održivi razvoj i mineralni resursi. Pored navedenog Na Rudarsko-geološkom fakultetu postoji Laboratorija za zaštitu životne sredine i Centar za zaštitu podzemnih voda i Centar za geotehničke aspekte zaštite životne sredine. Navedeno daje za pravo konstataciju da su geolozi najpozvaniji da govore o zaštiti životne sredine.

Društvo Geoloških Inženjera i Tehničara Srbije, koje ima karakter strukovne organizacije, sa višedecenijskom tradicijom, se ograđuje od kolega koji svojim činjenjem, ne činjenjem ili pogrešnim činjenjem daju za pravo uplašenima i zabrinutima da se sa razlogom pitaju šta je istina. Žestoko osuđujemo i naše kolege koje su nas dovele u ovaj položaj. Njih je na sreću veoma mali broj, skoro zanemarljiv. Molimo ih da u svojoj želji za brzom zaradom ne stavljaju puter na glavu svima nama. Osnovni je red da se izvinu svim građanima Srbije i svojim kolegama kojima su svojim potezima i konfuznim izjavama uzrokovali mnoge neprijatnosti.

Molimo zabrinute i uplašene građane Srbije da ne nasedaju na provokacije, neistine i podmetačine koje čuju sa različitih strana. Geolozi ne zagađuju životni prostor. Njega zagađuju oni koji Vas svakodnevno truju neistinama. Ostavite da probleme zagađenja životnog prostora rešavaju stručnjaci iz oblasti geohemije, a probleme  eventualne buduće eksploatacije neka rešavaju stručnjaci iz oblasti rudarstva. Svi drugi samozvani stručnjaci koji se time bave, pričaju  površno i bez argumenata. Zaštita životne sredine nije samo ekonomski, naučni ili tehničko-tehnološki problem, već je jedno složeno civilizacijsko pitanje koje zahteva novi sveobuhvatan pristup.

Takođe, izričito osuđujemo neosnovane, zlurade, nekorektne i netačne izjave pojedinih aktivista raznih ekoloških pokreta, pojedinih univeritetskih profesora i samozvanih stručnjaka koji minimiziraju ulogu geologa u društvenom i ekonomskom razvoju Srbije. Pozivamo i srodne institucije da kažu istinu i ništa više. 

DGEITS se ograđuje unapred od bilo kakvih zloupotreba ovog saopštenja u sebične i egoistične interese pojedinaca, ekoloških udruženja ili partijske interese.

Pogledajte više