SLAVA DREVNE SVETINJE: Manastir Devič u Drenici na KiM obeležio svog zaštitnika

M. Marković

16. 12. 2021. u 12:20

SVEČANO je bilo, juče, u manastiru Devič u Drenici, na Kosovu i Metohiji. Vernici, sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske i njihovi gosti obeležili su krsnu slavu ove drevne svetinje, Joanikija Devičkog, čudotvornog pastira, iscelitelja i mudrog učitelja.

ajedničko lomljenje kolača, Foto I. Marinković

Namučena kroz vekove, ali istrajna da svoj narod, uprkos pogromima, progonima i ovoj epidemiji, prizove i okupi, zablistala je snagom svetosavske vere. Dostojno trajanju, podvizima monaštva i sveštenstva koji su se i stradanjima upisali u njene duboke temelje, čuvala je i sačuvala sveću koja je rasplamsala molitvu, pesmu "Na mnogaja ljeta!"

Pokrenula i suze i uverenje da vazda ostaje utočište i pribežište svom narodu.

Takva je bila i poruka besednika posle svete liturgije koju je služio episkop Teodosije, uz sasluženje dvojice igumana: Ilariona, starešine manastira Draganac kod Gnjilana i Mihaila iz Svetih arhanđela kod Prizrena. Tako je ova svečana molitva i simbolično spojila dva kraja Kosmeta u kome se srpski narod bori za opstanak.

- Svetinje žive sa ljudima, u toj vezi je ključ njihovog zajedničkog života - poručeno je u besedama episkopa Teodosija i igumana Ilariona.

Iskazana je i zahvalnost sestrinstvu Deviča i igumaniji Anastaziji, za požrtvovanje da u bespućima teškog vremena nađu pravi put uz kandilo u kome ne gasne plamen vere.

Pogledajte više