CRKVA OPET VLASNIK IMOVINE U AMERICI: Episkopima iz SAD Patrijaršija dala rok od dva meseca za sprovođenje naloga Svetog sinoda

R. Dr.

15. 12. 2021. u 07:00

KORPORACIJE koje su u cilju upravljanja crkvenom imovinom na tlu Sjedinjenih Američkih Država odlukom tamošnjih eparhija osnovane 2017. godine biće ukinute, a nadležni episkopi imaju rok od dva meseca da crkvena dobra kojima raspolaže vrate u redovni crkveno-pravni status i neotuđivu svojinu Srpske pravoslavne crkve.

Vladike Maksim, Irinej (Dobrijević)i Longin

Sa ovim zadatkom Sveti arhijerejski sinod SPC je, posle trodnevnog zasedanja u Beogradu, ispratio u njihove eparhije vladike novogračaničkog-srednjozapadnoameričkog Longina, istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima. Ova trojica vladika proteklih godina našla su se u središtu optužbi dela vernika, ali i pojedinih episkopa, da su samostalnim odlukama narušili jedinstvo i kanonski poredak SPC u SAD. To se posebno odnosi na promenu pravne regulative crkvenih dobara, koje su bez blagoslova Patrijaršije, ustrojili kao korporacije sa vladikama kao glavnim nosiocima prava svojine.

Posle više ekspertiza, trojica američkih episkopa, zajedno sa vladikama kanadskim Mitrofanom i južnoameričkim Kirilom, od 7. do 10. novembra u beogradskoj Patrijaršiji, u direktnom razgovoru sa patrijarhom i Svetim sinodom rešili sve nesporazume izazvanim promenom ustava SPC za američki kontinent.

- Crkvena imovina koja je 2017. godine preneta na novoformirane koorporacije biće vraćena u redovan status, a njom će se ubuduće upravljati bez individualnog prava na otuđenje ili opterećenje bilo koje vrste, isključivo u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve i Ustavom SPC. Nadzor nad upravom imaće Sveti sinod, a njegov stručni tim utvrdio je da u pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna prepreka za sprovođenje donetih odluka - navedeno je u patrijaršijskom saopštenju.

Važna tema zasedanja u Beogradu, u okviru američke problematike, bila je i situacija u Njujorku, gde je proteklih godina zabeležen niz problema na relaciji vernika i nadležnog vladike, posebno oko obnove Crkve Svetog Save na Menhetnu. Sinod o ovim problemima, međutim, nije doneo svoju konačnu odluku.

- Sa žaljenjem je na sednici primljena vest da ni pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu Hrama Svetog Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja za velike praznike. Neophodno je da se među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo. Sinod će blagovremeno odlučiti o najcelishodnijem konkretnom načinu rešavanja ovih pitanja - navedeno je u saopštenju SPC.

SINOD FORMIRAO KOMISIJU

SITUACIJOM u eparhijama u SAD, a posebno pravnom analizom korporacija osnovanih pre četiri godine, bavila se posebna komisija Svetog sinoda u čijem sastavu su episkopi bački Irinej i šumadijski Jovan, kao i sveštenici Velibor Džomić, Vladan Simić i Miroslav Čolaković, kao i pravnici Srđan Todorović, Miroslav Nikolić i Milan Andrić.

FAKULTET

SLIČNO kao i sa ustrojstvom eparhija i gazdovanjem crkvenom imovinom, Sveti sinod je naložio da Pravoslavni bogoslovski fakultet u Libertvilu nastavi svoju misiju u skladu sa Ustavom SPC, kao i sve ostale bogoslovske ustanove - pod pokroviteljstvom patrijarha Porfirija.

Pogledajte više