POČELO IZVRŠENJE ODLUKE SPC: Vraća se imovina u SAD

Novosti online 14. 12. 2021. u 21:29

SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je počelo izvršenje odluka sa sednice Sabora SPC održane u novembru koji se tiču imovine crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, uz žaljenje što ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen za bogosluženje, čak ni za praznike.

Foto Tviter

U saopštenju se podseća da je Sabor 29. maja 2021. godine doneo jednoglasnu odluku kojom su "Ustav, Opšta pravila i Uredbe, Jednoobrazna pravila i uredbe za parohije u crkveno-školskim opštinama Srpskih pravoslavnih eparhija u Sjedinjenim Američkim Državama" stavljene van snage, sa obavezom da se novoformirane korporacije i druge novoformirane strukture crkvene uprave eparhija SPC na tlu američkog kontinenta vrate na stanje pre 2017. godine, izuzev u onim tačkama gde to praktično nije neophodno ili moguće.

Sinod je, po proučavanju obimne dokumentacije koja se tiče crkveno-pravnog i pravnog statusa novoformiranih korporacija, doneo odgovarajuće odluke, a episkopima Longinu, Maksimu i Irineju "stavio u dužnost da ih sprovedu po izričitim uputstvima i nalozima Sinoda u roku od dva meseca".

U pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna pravna prepreka za sprovođenje donetih odluka i na taj način, crkvena imovina u SAD, koja je 2017. godine preneta na novoformirane korporacije, biće vraćena u redovni crkveno-pravni status i predstavljaće isključivu i neotuđivu imovinu SPC na prostoru SAD.

Crkvenom imovinom u SAD će se ubuduće upravljati, bez individualnog prava na otuđenje ili opterećenje bilo koje vrste, isključivo u skladu sa sveštenim kanonima pravoslavne Crkve i Ustavom SPC, a pod neposrednim nadzorom Sinoda.

Razmatrano je i pitanje statusa i misije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertivilu kao jedine visokoškolske bogoslovske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve na američkom kontinentu.

Jednodušno je zaključeno da Bogoslovski fakultet treba da nastavi svoju duhovnu i prosvetnu misiju u skladu sa Ustavom SPC, odnosno na isti način kao i ostale bogoslovske ustanove Crkve, a pod duhovnim pokroviteljstvom patrijarha Porfirija.

U narednom periodu će biti razmotreni i Svetom Arhijerejskom Sinodu podneti na odobrenje predlozi za unapređenje rada na Bogoslovskom fakultetu u Libertivilu.

Sabor je 28. maja 2021. godine doneo odluku kojom je patrijarh Porfirije zamoljen da, u koordinaciji sa Sinodom, pomogne episkopu istočnoameričkom Irineju "u prevazilaženju problema koji su nastali u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, u cilju vaspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima".

Sinod se, radi izvršenja obavezujuće saborske odluke, upoznao sa obimnom dokumentacijom i problemima u Crkveno-školskoj opštini u Njujorku, a posebno sa pitanjem obnove njujorške crkve Svetoga Save, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

Sa žaljenjem je primljena vest da, ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike.

Neophodno je da se, bez odlaganja, među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi crkva koja je posvećena duhovnom ocu Svetome Savi, navedeno je u saopštenju SPC.

Sinod će, pridržavajući se odluke Svetog Arhijerejskog Sabora, blagovremeno doneti odluku o najcelishodnijem konkretnom načinu rešavanja svih ovih pitanja i o tome će obavestiti crkvenu i ukupnu javnost.

Pogledajte više