PROIZVELI SMO DVA MILIONA DOZA: Ministar Popović o ruskoj vakcini protiv korone - u Srbiju stiže i Sputnjik lajk

Tanjug 12. 12. 2021. u 18:58

MINISTAR zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da je Srbija proizvela oko dva miliona doza vakcine Sputnjik V.

Foto EPA

Popović je za agenciju TASS rekao da je na Institutu Torlak do sada proizvedeno oko dva miliona doza Sputnjika V i da se očekuje da će u narednom periodu biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

- Srbija je postala prva zemlja u svetu koja je počela da proizvodi Sputnjik V izvan Rusije, a to je rezultat dogovora između predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Srpski narod je zahvalan Rusiji i predsedniku Putinu na tome - istakao je Popović.

Prema rečima Popovića, većina građana Srbije je izabrala upravo rusku vakcinu.

- Građani Srbije imaju veliko poverenje u vakcinu Sputnjik V. Veruju u njenu visoku bezbednost i efikasnost, zato se najveći broj ljudi u Srbiji odlučio da se opredeli baš za tu vakcinu - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, Srbija će uskoro potpisati ugovor sa Rusijom o kupovini milion doza vakcine protiv korona virusa Sputnjik lajt.

- Trenutno je u toku procedura registracije vakcine Sputnjik lajt u Republici Srbiji. Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku Srbija i Rusija potpisati ugovor o nabavci prvih milion doza vakcine Sputnjik lajt - rekao je Popović.

Istakao je da je ta pokazala odlične rezultate u Rusiji kao buster doza i dodao da je uveren da će ona pomoći i Srbiji da kontroliše pandemiju u budućnosti. Popović je, takođe, rekao da bi Srbija želela da proizvodi Sputnjik Lajt, kao i nazalnu vakcinu "Sputnjik V".

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pogledajte više