U ZATVORU ŽIVE DOSTOJANSTVENO: Mnoge kazneno-popravne ustanove u Srbiji, zahvaljujući Ministarstvu pravde, popravile uslove boravka

Smiljka Kostić

12. 12. 2021. u 07:00

KAZNENO-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, koji spada u jedan od najvećih zatvora u Srbiji, početkom ove godine dobio je novoizgrađen paviljon za smeštaj 320 osuđenika, u skladu sa standardima Saveta Evrope.

Kragujevac, Foto Privatna arhiva

Kako, za "Novosti", kaže Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ u Sremskoj Mitrovici, u toku je izrada projekta za izgradnju još jednog paviljona, i to za smeštaj 200 osuđenika.

Ministarstvo pravde poslednjih godina ulaže dosta novca u poboljšanje uslova boravka pritvorenih i osuđenih osoba, a jedna od tih ustanova je i ova u Sremskoj Mitrovici, koja spada u najstarije u našoj zemlji.

- Ovo je jedina zatvorska ustanova u Srbiji u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani. U njemu trenutno boravi nešto više od 1.900 osuđenih, a od tog broja njih je oko 1.100 radno angažovano - priča Draganović. - Novi paviljon biće izgrađen u prvom krugu zatvorenog dela zavoda, ili prekoputa zatvorske bolnice. U toku je i izrada projekta za novu dežurnu službu, a izgradnja bi trebalo da počne tokom 2023.

Sremska Mitrovica, Foto S.K.

Proširenja kapaciteta i modernizacija obavljali su se i u drugim zatvorima po zemlji.

Tako je KPZ Požarevac (Zabela) u protekle dve godine dobio tri nova paviljona za smeštaj blizu 670 osuđenika. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kažu da se posebno vodilo računa o smeštaju osetljivih kategorija u koje spadaju i osuđenice. Tako je u jedinom zavodu u Srbiji, u kome žene služe zatvorske kazne u Požarevcu, izgrađen paviljon za 160 osuđenica,čime je u potpunosti rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta.

Druga po veličini pritvorska jedinica u zemlji, Okružni zatvor u Novom Sadu, posle decenija neulaganja dobila je novi izgled. Upravna zgrada je u potpunosti renovirana, a pritvorska jedinica ima nov krov i fasadu. Uveden je savremen sistem grejanja, dok su osuđenici dobili novu sobu za porodične posete. Izgrađeni su sportski tereni za košarku i fudbal.

Požarevac, Foto Privatna arhiva

- U toku je izgradnja novog KPZ u Kragujevcu koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji, i to za smeštaj 500 osuđenika. Kompleks će se prostirati na 22.000 kvadrata, imaće 11 objekata i 265 soba za smeštaj. Zavod će imati medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve, ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom, sportskim blokom i teretanom, kao i radionicama u kojima će se osuđena lica obučavati za deficitarna zanimanja. Zavod će biti opremljen posebnim tehničkim sistemom sa više stotina kamera za video-nadzor i termovizijskim kamerama najnovije generacije i ogradnim zidom sa tri karaule - navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dodajući da se završetak radova očekuje do kraja sledeće godine.

RAZGOVORI PREKO "SKAJPA"

TOKOM pandemije uveden je najbezbedniji vid komunikacije između osuđenika i članova njihovih porodica putem "Skajpa" i "Vibera", i to u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu u KPZ za žene u Požarevcu, u KPZ u Sremskoj Mitrovici, ali i u zavodima uNišu, Pančevu, Padinskoj skeli, Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i okružnim zatvorima u Beogradu i Kragujevcu.

Pogledajte više