VUKAŠIN USPEŠNO OPERISAN: Humanitarna akcija za lečenje dečaka iz Paraćina obolelog od cerebralne paralize

Z. RAŠIĆ

08. 12. 2021. u 21:45

HUMANOST je pobedila! Zahvaljujući pomoći ljudi velikog srca, maleni Vukašin Despotović (10) iz Paraćina, oboleo od cerebralne paralize, operisan je u utorak u jednoj privatnoj klinici u Ćupriji, i već se u sredu vratio kući. Zahvat koji će mu umnogome olakšati život, jer će ukloniti spazme koji su posledica bolesti, izveo je ruski ortoped, traumatolog dr Andrej Čerešnjev.

Foto Privatna arhiva

Samo dan posle operacije, kako kaže dečakova mama Branka Kapović, Vukašin uspešno pomera ruke i noge.

- Svrha operacije i jeste bila da mu se umanji bol i omogući veća pokretljivost ruku i nogu - objašnjava Branka. - Beskrajno hvala svima koji su prethodnih meseci slali SMS poruke i uplaćivali novac, organizovali humanitarne licitacije i koncerte, delili objave na društvenim mrežama... Od 30. oktobra do danas poslato je 2.345 poruka i sa svim pristiglim uplatama, sakupljeno je 1.109.000 dinara.

Ne krijući sreću, Vukašinova mama kaže da je sve prošlo kako treba:

- Bili smo jednu noć u jednom paraćinskom hotelu gde su boravili i doktori, pa su Vukašina ponovo pregledali. Kontrola je u martu, a verovatno ćemo do tada doći iz Mađarske sa obavezne rehabilitacije u Budimpešti.

Nakon što se konsultovala sa ruskim lekarima, majka je za dečaka već naručila tricikl koji će biti posebno pravljen za njega, kao i sedište za kolica, a dobiće i longetice za noge.

Kako kaže, ubrzo pošto su "Novosti" objavile tekst o Vukašinu, obnovljena je akcija prikupljanja sredstava za nastavak njegovog lečenja. On od rođenja ima cerebralnu paralizu i svakodnevno je trpeo velike bolove zbog spazma mišića u ekstremitetima. Rođen je u sedmom mesecu, vodio je dugo bitku za život na neonatologiji u Kragujevcu, ali su, nažalost, ostale velike posledice...

TREĆI RAZRED PO POSEBNOM PROGRAMU

IAKO mu zdravlje onemogućava da živi kao i ostali njegovi vršnjaci, Vukašin pohađa treći razred osnovne škole po posebnom programu i raduje se životu. Pre ove operacije imao je dve hirurške intervencije u Rusiji i jednu u Turskoj.

Pogledajte više