ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U ATARU RATINE KOD KRALJEVA: Pronađene zemunice i nadzemne kuće (FOTO)

G. ĆIROVIĆ 08. 12. 2021. u 11:36

ZBOG izgradnje takozvanog „Moravskog koridora“, auto-puta od Preljine do Pojata dolinom Zapadne Morave, tokom minulog perioda ubrzana su istraživanja na nekoliko arheoloških lokaliteta duž buduće savremene saobraćajnice.

Narodni muzej Kraljevo

Jedan od takvih lokaliteta je Divlje Polje u ataru pomoravskog sela Ratna, najveće neolitsko, vinčansko nalazište u okolini Kraljeva.

Ovaj lokalitet je u periodu od 1980. do 1986. godine već istraživao kraljevački Narodni muzej na čelu sa arheolozima Tihomirom Vučkovićem i Slobodanom Valovićem.

Tada su pronađene zemunice i nadzemne kuće, sa bogatim mobilijarom u vidu keramike, antropomorfnih figurina, i brojnih kamenih alatki, tegova, žrvnjeva i drugih materijala koji se danas čuvaju u Arheološkoj zbirci ove ugledne ustanove.

Narodni muzej Kraljevo

Arheološka istraživanja u ataru sela Ratina

Nova kampanja istraživanja u Divljem Polju započela je prošlog meseca, a iskopavanja sprovodi tim Arheološkog instituta u Beogradu, na čelu sa dr Slavišom Perićem. Do sada je otkriveno nekoliko nadzemnih kuća čiji ostaci zidova u vidu zapečene gline pokrivaju široke površine.

Kao i prilikom prethodnih kampanja, među nalazima i sada dominira brojni keramički i kameni materijal. Prva etapa ove zimske kampanje privodi se kraju, a prema najavama radovi će se nastaviti na proleće.

Pogledajte više