KUĆA BLISTAVE SVETLOSTI GENIJA: Dan osnivanja Muzeja Nikole Tesle u Beogradu

Milena Marković

05. 12. 2021. u 08:25

NAUKA o elektricitetu nam je otkrila pravu prirodu svetlosti. Pružila nam nebrojene vidove primene i time doprinela egzaktnosti našeg znanja - govorio je Nikola Tesla. Reči mu, u pismenu, čuva Muzej u Beogradu. Ova kuća blistave svetlosti srpskog genija, koji je "otkrio 20. vek, osvetlio planetu", osnovana je upravo na današnji dan, 1952. godine.

Foto P. Milošević

Prvim posetiocima otvorio je vrata tri godine kasnije, u beogradskoj Krunskoj ulici, a ovih dana priprema se za put na novu adresu, u prostor stare železničke stanice.

Srpski naučnik koji je projektovao moderni sistem napajanja naizmeničnom strujom, ostavio dragocenu zaostavštinu i poverio je sestriću Savi Kosanoviću, jugoslovenskom diplomati u Njujorku, a on uz saglasnost američkih vlasti gotovo sve dopremio u Srbiju. Približno hiljadu predmeta muzej ih je rasporedio u devet zbirki. Čuvar je ličnog Teslinog fonda, originalnih dokumenata, više od dve hiljade knjiga, bogate prepiske slavnog pronalazača, istorijskih i tehničkih eksponata... Ovde je pouzdano svedočanstvo o putu kojim idu i do zvezda se uznesu samo posebni.

U Muzeju je pohranjena i skromna zbirka umetničkih predmeta koje je posedovao, odelo, cipele, naočare, šešir, kaiš, rukavice, pribor za pisanje, predmeti koje je koristio tokom rada na svom revolucionarnom pronalasku. Ali, u ovom muzejskom prostoru je, pre svega, mesto u kome se uče lekcije: kako je jedan siromašni srpski mladić iz Like, napravio čudo, ostao ponos svom rodu, a svetskoj nauci podario zlatnu eru.

Pogledajte više