BESPLATAN OPORAVAK ZA 10 DECE: Počinje nova akcija Kompanije "Novosti" i Specijalne bolnice "Sokobanja"

D. MATOVIĆ

01. 12. 2021. u 10:00

VREMENSKE prilike, zagađenje vazduha, moderan način života, ali i aktuelna pandemija kovida 19, utiču na veću pojavu respiratornih bolesti, naročito kod dece.

Foto SB "Sokobanja"

Kao društveno odgovorna kompanija, "Novosti" su sa Specijalnom bolnicom za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" odlučile da pomognu lečenje i rehabilitaciju najmlađih koji boluju od plućnih bolesti, alergija, astme ili postkovid sindroma. Za 10 mališana (sa pratiocem) kojima je medicinska pomoć najpotrebnija obezbedili smo desetodnevni boravak u Sokobanji.

Smeštena u veličanstvenoj kotlini između Ozrena i Rtnja, ova vazdušne banja, sa kristalno čistim vazduhom, bez prisustva aerozagađenja, ima dve vrste termomineralne vode, blagu umerenokontinentalnu klimu, bogatstvo kiseonika i ozona, negativnu jonizaciju vazduha, ružu vetrova iznad mesta, malo maglovitih i vetrovitih dana, povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, termalne izvore oligomineralnih voda, koje se koriste za kupanje i inhalaciju.

- Svake godine zbrinemo oko 10.000 pacijenata, odraslih i dece - kaže za "Novosti" dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice.

Za lečenje najmlađih planirane razne vežbe i terapija, Foto R. Radovanović

- Bavimo se prevencijom, dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom svih bolesti respiratornog sistema odraslih i dece, osim tuberkuloze. Najzastupljenije su bronhijalna astma, akutni i hronični bronhitis, sinuzitis, emfizem, respiratorna insuficijencija, bronhijektazije, postpneumonična stanja, respiratorne infekcije i alergije, naročito kod dece. Ono što nas izdvaja i ističe jeste medicinska rehabilitacija, pre svega respiratornog sistema, a zatim povreda i oboljenja lokomotornog sistema, reumatskih oboljenja, kao i rehabilitacija dece: respiratorna, lokomotorna i neuromišićna.

U Specijalnoj bolnici veliku pažnju posvećuju deci, a smeštaju ih u čak tri od pet objekata: vilama "Dalmacija", "Bota velika" i "Bota mala".

- Jedina smo ustanova u zdravstvenom sistemu Srbije specijalizovana za rehabilitaciju dece sa astmom u ranom uzrastu - kaže direktorka Milanović.

- Kada je reč o odraslima, ne postoje starosne granice za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i bronhiketazija. Odrasli pacijenti se hospitalizuju i radi lečenja akutnih bolesti, kao što su upale pluća, gušenja i kašalj prouzrokovana bilo kojim uzrokom, zagnojenja plućne maramice i postojanja pleuralnih izliva, pojave krvi u ispljuvku. Takođe, pacijentima sa tumorom pluća i plućne maramice radimo invazivne dijagnostičke metode.

Foto R. Radovanović

Bolnica je u četiri navrata, od početka epidemije u našoj zemlji, bila u kovid-
-režimu rada, a odnedavno je uvedena i postkovid rehabilitacija.

- Kovid 19 ostavlja velike posledice jer oštećuje funkcije pluća i plućnog parenhima, a mi sprovodimo postkovid rehabilitaciju koja je po metodologiji, identična plućnoj ili respiratornoj rehabilitaciji - objašnjava nam sagovornica.

Tokom rehabilitacije pacijenti dobijaju inhalacionu aerosol terapiju, idu na vežbe kontrolisanog disanja i produženog ekspirijuma, zatim za povećanje snage i izdržljivosti mišića i za poboljšanje opšte kondicije.

- Cilj naše postkovid rehabilitacije za decu je oporavak plućne funkcije i jačanje kondicije, a podrazumeva i psihoterapiju - kaže Milanovićeva.

U Sokobanju, po pomoć i lek, dolaze roditelji sa decom iz cele Srbije.

- Malim pacijentima, naročito u ranom uzrastu, pružamo preventivne i rehabilitacione procedure koje umanjuju simptome bolesti, usporavaju njen tok i smanjuju potrebe za čestim hospitalizacijama - kaže direktorka Milanović. - Postoje različiti tipovi astme u ranom dečjem uzrastu i za sve je važno da se terapija započne što pre nakon utvrđivanja dijagnoze, naročito ako je astma u osnovi nasledna, alergija, ekcem u ranom uzrastu kao i učestale virusne infekcije. Ranim započinjanjem lečenja, preventivom, smanjuje se tzv. inflamacijski odgovor i dalji razvoj opstruktivnih i drugih promena u plućima.

Dr Vesna Milanović, Foto Privatna arhiva

VRHUNSKI STRUČNjACI I OPREMA

BOLNICA ima vrhunsku medicinsku opremu, posebno dijagnostičku, pre svega pulmološku i kardiološku. Ovakva oprema i stručni kadar (oko 120 medicinskih radnika, među kojima je više od 30 lekara specijalista) omogućavaju primenu savremenih metoda u medicinskim tretmanima. Bolnica raspolaže sa 530 postelja. Onima koji dolaze na odmor, da poboljšaju opšte zdravstveno stanje i kondiciju, na raspolaganju su hidro-masažne terapije, "Staza zdravlja", slana soba, sauna, peloidoterapija, kao i čuveno, autentično tursko kupatilo.

Foto R. Radovanović

PRIJAVE DO 20. DECEMBRA

RODITELjI čija maloletna deca imaju neke od plućnih i respiratornih bolesti ili postkovid sindrom, a žele da učestvuju u ovoj akciji, prijavu mogi da pošalju na mejl fond@novosti.rs. Potrebno je i da u elektronskom obliku dostave osnovnu medicinsku dokumentaciju o bolesti deteta. Rok za dostavu prijave je 20. decembar, a imena dobitnika biće objavljena u novogodišnjem izdanju "Večernjih novosti". Telefon za informacije je 011/3028-162.

Pogledajte više