HOLOGRAMSKE NAOČARE U CRVENOJ ZONI: Nove tehnologije u KBC "Dragiša Mišović"

V. N.

19. 11. 2021. u 13:00

RUKOVODILAC Klinike za anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović" Predrag Stevanović izjavio je da je taj KBC počeo da primenjuje najsavremeniju "hololens" tehnologiju u radu u crvenoj kovid-zoni, a da je svoja dostignuća predstavio juče na najvećem svetskom simpozijumu o primeni novih tehnologija u medicini Med Tek koji se održava na Malti.

Foto N. Skenderija

On je pojasnio da se radi o uređaju "hololens", koji je razvio "Majkrosoft", i to prvobitno za NASU.

- To su naočare koje su u stanju da projektuju hologramske slike virtuelne realnosti. Da kombinuju realnu sliku onoga što vidite sa virtuelnim hologramima koje možete da otvorite i da u isto vreme gledata dok koristite naočare - navodi Stevanović.

On objašnjava da obično u crvenu zonu ulaze četiri anesteziologa koji imaju smenu od po osam sati, od čega i šest do sedam sati budu unutra u zaštitnim kombinezonima, što je izuzetno teško.

Prema njegovim rečima, tim se organizyje tako što jedan kolega stavi uređaj na glavu, uključi se, uđe u crvenu zonu kovida i praktično ono što on vidi ispred sebe vide i ostali članovi tima koji sede u sobi za televizorom.

- Na taj način mi sa njim komuniciramo, pričamo i donosimo važne odluke da ne bi morao on sam da prelomi nekada u teškim trenucima. Pored toga, on pomoću "hololensa" otvara rendgen-snimke, laboratoriju u obliku holograma, gde može da vidi sve nalaze i pozicionira ih iznad pacijenta. Mi posmatramo sve to da bismo stekli uvid u stanje pacijenta - objasnio je Stevanović.

Pogledajte više