GRAD ŽRTVA TUĐMANOVE MRŽNJE: Pre 30 godina u razrušeni Vukovar ušle jedinice JNA i oslobodile zatočene civile

B. SUBAŠIĆ

18. 11. 2021. u 07:30

KOMANDANTI hrvatskih paravojnih snaga u Vukovaru predali su se pripadnicima JNA pre 30 godina, 18. novembra 1991, čime su teške borbe za grad okončane posle 87 dana.

Foto Arhiva "Novosti"

Jedinice tada jedine regularne vojske JNA i teritorijalne odbrane, popunjene uglavnom Srbima, ušle su u ruinirani grad na Vuki i iz podruma oslobodile izmučene civile, pretežno Srbe, koji su pre rata bili većinsko stanovništvo gradskog centra Vukovara i mlade vojnike JNA okružene u kasarni. Vukovarski Srbi su se u podzemlju skrivali od artiljerijskog bombardovanja i strepeli od novoustaških zločinaca, koji su upadali i u skloništa, terorisali ih i ubijali.

Foto D. Dozet

Borbe za Vukovar smatraju se "poslednjom bitkom za Jugoslaviju". Duga opsada Vukovara i žrtve nisu bile posledica snage hrvatskih snaga i brojnih "pasa rata" iz inostranstva, već masovne izdaje u JNA. Tek u oktobru 1991. je primećeno da je neko iz vojnog vrha "zaboravio" na put kojim su iz Vinkovaca neprestano dolazile sveže hrvatske snage, teško naoružanje i municija. U oktobru 1991. Novosadski korpus je zatvorio taj kanal i sprečio da u Vukovar uđu tenkovi koje su Hrvati zaplenili u Varaždinskom korpusu. Grad je tada zaista zatvoren u obruč i Tuđmanovi bojovnici su se ubrzo predali.

Foto N. Fifić

Vukovar je suštinski bio žrtva Franje Tuđmana, koji je želeo da se osveti gradu u kojem je ratnohuškački HDZ katastrofalno poražen na izborima 1990. Vukovarci: Srbi i jugoslovenski orijentisani Hrvati tada su masovno glasali za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, koja se protivila izbacivanju Srba iz hrvatskog ustava i nasilnoj scesiji. Kao odgovor, po Tuđmanovoj naredbi, Gojko Šušak i Tomislav Merčep počeli su intenzivno naoružavanje lokalnih ekstremista i dovođenje ustaških grupa, koje su započele teror i ubijanje Srba. Posledice su bile nacionalno homogenizovanje i rat.

Danas pomen poginulima

U CRKVI Svete Petke u Sremskoj Kamenici, danas u 15 časova biće služen pomen svim Srbima poginulim tokom rata u Vukovaru 1991. Prema tradiciji, biće održana Liturgija za sve srpske teritorijalce poginule na ulicama i prilazima Vukovaru, a u Kamenici će se okupiti i nekadašnji Vukovarci koji su morali da napuste grad na Vuki pre njegovo reintegracije u Hrvatsku. D. V.

Pogledajte više