U OBE RUKE PO VAKCINA: Veliko interesovanje za cepivo protiv virusa gripa, potrošene značajne zalihe

E. V. N.

12. 11. 2021. u 09:26

PODACI Zavoda za javno zdravlje Beograda pokazuju da je veliko interesovanje za vakcinu protiv virusa gripa. Za nepunih mesec dana, od kada je počela imunizacija protiv virusa influence u glavnom gradu, od 61.000 "Pasterovog" četvorovalentnog cepiva već je utrošeno 40.483. Neki istovremeno primaju i zaštitu protiv korone.

Foto Nikola Skenderija

- Građanima je ove godine na raspolaganju i "Torlakova" trovalanetna vakcina, a od danas u domovima zdravlja biće u ponudi i holandsko četvorovalentno cepivo "influvac tetra" - kaže dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prema rečima dr Ivane Begović Lazarević od početka imunizacije protiv gripa u Beogradu, zaključno sa petim novembrom, od distribuiranih 25.400 doza "Torlakove" vakcine, ovo cepivo je primilo 5.061 osoba. Holandsko cepivo distribuirano je u 53.000 doza.

U niškom Domu zdravlja do sada su izdali 8.500 doza "Torlakovih" vakcina, koja se daje mlađima od 65 godina. Prema rečima pomoćnice direktora Danijele Nešić, imaju dovoljno doza za sve zainteresovane.

- Interesovanje građana je na nivou prethodnih godina, kaže Danijela Nešić.

U DZ Kruševac pristiglo je, uoči praznika, dodatnih 4.200 doza četvorovalentne vakcine protiv sezonskog gripa, koje su raspoređene po vakcinalnim punktovima na teritoriji grada.

- Ostalo nam je još 100 doza iz prethodne isporuke, interesovanja ima, ali imamo i dovoljno vakcina protiv sezonskog gripa - kaže, za "Novosti", dr Marina Kostić, direktorka DZ Kruševac.

Sredinom oktobra na devet gradskih i šest seoskih punktova bilo je raspoređeno 2.200 doza trovalentne zaštite, a koje su u međuvremenu potrošene.

JOŠ NEMA KOD PRIVATNIKA

VAKCINA protiv gripa još ne može da se nađe u slobodnoj prodaji, očekuje se u decembru, po ceni od oko 900 dinara. Vakcinacije do kraja novembra neće biti ni u privatnim domovima zdravlja.

Pogledajte više