"VEĆ DVE NEDELJE TRAJE BORBA ZA NJIHOV ŽIVOT" Poznato stanje dve bebe koje su na mehaničkoj ventilaciji u Tiršovoj

Novosti onlajn

02. 11. 2021. u 09:44

SVE više dece je obolelo od kovida 19, među onima školskog uzrasta čak oko 5.000. Stručnjaci poručuju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

Foto: I. Marinković

Pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić rekla je da se u toj klinici svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja na kovid 19.

- Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače, ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne, tako da smo očekivali veći broj javljanja - navela je Jovičićeva.

Prema njenim rečima, u Tiršovoj, kao i u Institutu za majku i dete, leče se deca koja zahtevaju intenzivno lečenje, trenutno su u Tiršovoj dve bebe na lečenju i one se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

- Bebe su već dve nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno, ali životno ugrožene - navela je Nevena Jovičić.

Prema njenim rečima, javljaju se deca svih uzrasta, ali najdominantnija su deca koja idu u kolektiv, odnosno deca koja idu u vrtiće ili školu, a najčešće su to deca školskog uzrasta.

- Na sreću, to su uglavnom blagi simptomi, koji omogućavaju lečenje u kućnim uslovima. Ukoliko je dete kovid pozitivno, a za bolničko lečenje je, upućuje se u bolnicu Dragiša Mišović - kaže Jovičićeva za RTS. 

Apelovala je na roditelje da kada dovedu dete da podele sve podatke sa lekarima, da li je dete bilo u kontaktu sa nekim ko je oboleo od kovida, iz razloga što Tiršova zbrinjava i decu koja nemaju kovid, tako da su te informacije veoma važne da bi i dete koje eventualno ima koronu dobilo adekvatnu negu, a i da bi se zaštitila ona koja nemaju koronavirus.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pogledajte više