SRPSKO KOLO POVELI U SEDIŠTU UNESKA: Tradicionalna manifestacija zemalja frankofonije u Parizu (FOTO)

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

31. 10. 2021. u 07:13

PREBRANAC, sarma, pohovane punjene paprike, ćevapi, gibanica, suhomesnate đakonije i pita s višnjama našli su se na štandu Srbije u sedištu Uneska u petak uveče u Parizu, na tradicionalnoj manifestaciji predstavljanja kulinarskih umeća zemalja Frankofonije i pridruženih članica, povodom pedesete godišnjice ovog Udruženja.

Foto G. Čvorović

Srpski specijaliteti, dečansko vino i šljivovica koju je Srbija kandidovala za upis na Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa, izazvali su veliko interesovanje, a u slast su ih jeli i pili svi. Najveća gužva je bila upravo ispred našeg štanda. Na kraju se, u veselom raspoloženju, povelo i kolo! Drugi su već raščišćavali svoje štandove, dok su se svi preselili pred naš, odakle su poslednji gosti duboko u noć napustili Unesko.

Foto G. Čvorović

- Ponosni smo što je naše predstavljanje izazvalo veliku pažnju na salonu mirisa, ukusa i boja Frankofonije, institucije u kojoj želimo da unapredimo naš položaj od pridruženog do punopravnog člana. Ovo je još jedan vid i način da se promoviše Srbija u Unesku - istakla je za "Novosti", ambasadorka Srbije pri ovoj svetskoj organizaciji Tamara Rastovac Siamašvili.

Foto G. Čvorović

Specijaliteti su pripremljeni u srpskom restoranu "Baržo" u Parizu, pod kulinarskom palicom poslednjeg Titovog kuvara Zdravka Vilotića, čije je prisustvo izazvalo veliko interesovanje prisutnih ambasadora i diplomata, posebno iz zemalja Pokreta nesvrstanih.

Uspešnu prezentaciju upotpunilo je i troje članova pariskog folklornog društva "Izvor" u srpskim nošnjama - šumadijskoj i gnjilanskoj.

Foto G. Čvorović

Čast

- Čast mi je što smo pozvani da se predstavimo našom kulturom i tradicijom - poručila je predsednica kluba Dubravka Stijović koja je na kraju i povela kolo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više