"NOVOSTI" RAZGALILE NEMANJU: Dečak iz Gračanice, koji sa dvojicom braće bez roditelja živi sa stricem i strinom, dobio novi telefon (VIDEO)

D. ZEČEVIĆ

29. 10. 2021. u 21:27

SADA imam svoj telefon. Ne moram više da pozajmljujem od braće.

Mladi Petrovići sa strinom i stricem, Foto Novosti

Osim što će mi pomoći oko škole, lakše ću biti kontaktirati sa drugovima - kaže Nemanja Petrović (14) iz Gračanice, dok je juče, sa osmehom na licu, nestrpljivo otvarao paketić u kojem se nalazio poklon kompanije "Novosti".

Foto Novosti

Iznenađenje je bilo u toliko veće jer je Nemanja bio u popodnevnoj smeni OŠ "Kralj Milutin", ali ga je brat Mihajlo (16) nakratko doveo do kuće, nedaleko od centra Gračanice u kojoj ova dvojica dečaka, uz najstarijeg brata Strahinju (18) žive u istom dvorištu sa stricem Vladimirom (67) i strinom Zoricom (62), zato što su pre 11 godina ostali bez oba roditelja. A, kuću im je, posle pisanja "Novosti", 2015. - uz pomoć lokalne samouprave - sagradilo Ministarstvo za povratak.

- Oni su divna i poslušna deca, dobri učenici, ali se žal za roditeljima ogleda u njihovim očima i veoma retko se smeju - kaže Zorica.

- Dok je nedavno, za punoletstvo, Strahinja gasio svećice na torti, najednom je duboko uzdahnuo i pobegao u sobu... Iako su druželjubivi, retko dovode drugove.

Stric Vladimir veli da vreme uglavnom provode u svojoj sobi, učeći, ali i dopisujući se sa vršnjacima posredstvom mobilnih telefona. Zato je, valjda, Nemanja to i poželeo, jer su mu se dva dotrajala već pokravila, a Petrovići nisu imali novac za kupovinu novog.

Priseća se i radosti dečaka zbog prošlogodišnjih poklona, uglavnom slatkiša koje im je obezbedio naš Fond humanosti.

- Bili su dva dana na skijanju koje su im obezbedili iz ovdašnjeg ansambla "Venac", ali radosti nije bilo kraja kada su ugledali velike iz "Novosti"... - zaključuje Zorica.

Porodična tragedija

TRAGEDIJA posle koje su dečaci ostali bez oca Siniše (41) i majke Biljane (33) se dogodila 2010, kada je glava porodice, Siniša - najverovatnije u naletu ljubomore - usmrtio suprugu ispred Kliničko-bolničkog centra u Gračanici, gde je bila zaposlena. Kako se tada spekulisalo, Biljana je bila u poodmakloj trudnoći.

Rođaci i staratelji

DOK objašnjavaju da Strahinja, Mihajlo i Nemanja primaju penziju roditelja, od oko 40.000 dinara, Zorica i Vladimir ističu da tim novcem nekako uspevaju da im obezbede sve što je potrebno - počev do hrane, preko garderobe, do knjiga i svega neophodnog za školu.

- Naravno da dodamo i svoj novac, jer nema dana da ne zatraže po pet ili deset evra. Ipak su oni još deca... često im su šali kažem da novac ne raste na drveću, ali oni znaju da smo sentimentalni prema njima i da ćemo im uvek dati, ma koliko i sami nemali dovoljno - kažu rođaci, ali i staratelji mladih Petrovića.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više