OFICIR I SVEDOK IZ PRVE RUKE: Izložba "Mumija - mali roman jednog života" u Negotinu otkriva zaboravljene detalje iz nacionalne istorije

S. M. JOVANOVIĆ

26. 10. 2021. u 11:33

ISTORIJSKI arhiv Negotina je, zahvaljujući saradnji sa kolegama iz istovetne institucije u Užicu, u Galeriji Doma kulture "Stevan Mokranjac" otvorio izložbu "Mumija - Mali roman jednog života" autora Željka Markovića, iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Birčanin Portret i znamenje, Foto S. M. Jovanović

Vuković je nadimak Mumija dobio na Vojnoj akademiji, a autor postavke, ujedno i direktor užičkog arhiva, tvrdi da je naziv zaslužen, baš "kao što su se na suvom kanarskom vazduhu mumificirali Vukovićevi koferi prepuni rukopisa i fotografija".

Dragoljub Acović, Foto S. M. Jovanović

- Mitrović je 2006, tokom boravka na Tenerifima, upoznao Nemicu Joanu Mari Her, poćerku pokojnog Momčila Vukovića Birčanina, koji je u dvorskoj službi bio sve do 1948, kada se kralj odselio u Ameriku - objašnjava Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Nenad Vojinović, Foto S. M. Jovanović

Zanimljivo je da izložba počinje od Momčilovog oca, Dragoljuba Vukovića kojem je kum bio Negotinac i gardijski general Petar Živković, čije se ime vezuje za obaranje dinastije Obrenović i "Belu ruku" - oficirsku kliku koja je likvidirala Apisa. Još je jedan Negotinac odredio sudbinu Momčilovog oca - general Jovan Atanacković, koji će mu narediti da posle obdukcije, u najvećoj tajnosti, sahrani kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu...

Foto S. M. Jovanović

- Na planini Tihuana, na španskom ostrvu Tenerife, u kanarskom selu se Željko Marković pomolio pred pravoslavnom ikonom Svetog Nikole koju je ratne 1914. Momčilovom ocu, u Nišu, poklonio princ Đorđe Karađorđević. Sa relikvijom ispod šinjela, Dragoljub je prešao Albaniju i Kajmakčalan, a ikona je iz Srbije najpre stigla u Minhen, pa na Tenerife - zajedno sa rukopisima i svim drugim spisima, fotografijama i računima koje je donela udova Her, potonja From, poćerka pokojnog gospodina Momčila Vukovića. U decembru 2017, autor ove izložbe, Željko Marković, vratio ju je u Srbiju - naglašava Vojinović.

Foto S. M. Jovanović

Izložba do sada neobjavljenih fotografija i dokumenata iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina će pred Negotincima biti do prvih dana novembra...

- Mumija Momčilo Vuković Birčanin je svedok vremena i on o njemu svedoči pošteno, bez pretenzija, bez tvrdnji da zna ono što ne zna, ali zna šta je video, zna u čemu je učestvovao, zna gde je bio i on nas o tome obaveštava precizno, jasno, iskreno. Nedostatak laži u iskazu Momčila Vukovića Birčanina je toliko dramatičan, toliko frapantan i toliko vredan poštovanja, da mi moramo da mu se u svim prilikama, pogotovu kao što je ova u Negotinu, poklonimo i kažemo: "Hvala" - zaključuje član Krunskog veća kraljevske porodice Karađorđević, Dragoljub Acović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više