NOVI MOZAICI KRASE SVETINJU: Uređenje fasade hrama manastira Prohor Pčinjski

D. RISTIĆ

12. 10. 2021. u 09:48

U GODINI kada se obeležava 950 godina postojanja manastira Prohor Pčinjski, fasada crkve ove svetinje bogatija je za nekoliko novih mozaika.

Foto D. Ristić

Južna fasada manastirskog hrama dobila je nedavno tri nova mozaika. Na njima su prikazani arhangel Mihailo, Prepodobni Prohor Pčinjski, vojvoda a kasnije car Roman Diogen, kao i Prepodobni Prohor Pčinjski dok blagosilja narod. Po predanju, vizantijski car Roman Diogen je u 11. veku podigao manastir u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će postati car.

Autor mozaika je Svetlana Milovanović iz Beograda, a darovali su ih Beograđani Nebojša i Boban Kovačević, čija porodica potiče iz sela Klinovac, nadomak manastirskog kompleksa. Njihov pradeda Nedeljko Kovačević je, krajem 19. i početkom 20. veka, sopstvenim snagama, pomagao ondašnju obnovu ove drevne svetinje.

- U toku je i izrada mozaika koji će biti na četiri mala kubeta na krovu crkve, a postavljanje mozaika je samo deo radova na uređenju spoljne fasade crkve koje finansira Ministarstvo kulture - navode iz Eparhije vranjske.

Manastir Prohor Pčinjski je tokom proteklih devet i po vekova mnogo stradao, ali je i više puta obnavljan. Pod zaštitom je Zakona, kao spomenik kulture od 1950, a 1979. godine proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Sveobuhvatna revitalizacija manastira, čiji kompleks je drugi po veličini u SPC, počela je 1986. godine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više