SAD MALA LANA POMAŽE SARI: Devojčica iz Rakovca uzvraća humanost, njeni roditelji ustupaju Lazićevoj oko 1.500 evra

Lj. P.

01. 10. 2021. u 19:02

MALENA Lana Jovanović iz Rakovca kod Beočina, obolela od spinalne mišićne atrofije (SMA) tip 1, primila je "zolgensmu", najskuplji lek na svetu. Sada, ova dvogodišnja devojčica uzvraća humanošću i daruje oko 1.500 evra za lečenje Sare Lazić iz Doboja.

Lana Jovanović / Foto Privatna arhiva

Naime, za spasonosnu terapiju u inostranstvu za koju je trebalo 2,5 miliona dolara, zahvaljujući armiji dobrih ljudi u Srbiji i RS, sakupljeno je nešto više od te sume. Zato je porodica Jovanović odlučila da deo te preostale sume, a koji je za Lanu sakupljen u Srpskoj, sada ustupi Sari kojoj je neophodno lečenje u Beogradu.

- Republika Srpska je srčano i bezrezervno bila, ne samo uz našu Lanu, već i uz svu decu obolelu od SMA, koja su sakupljala po velikih 2,5 miliona dolara - kažu Lanini roditelji. - Iz istog razloga, bez imalo razmišljanja, želeli smo da damo bar mali doprinos u znak zahvalnosti. Zato sa naše strane upućujemo pomoć devojčici iz Doboja.

Posle lečenja, najpre na klinici u San Dijegu, a potom i u Budimpešti, Lana se početkom septembra vratila u rodni Rakovac, na obroncima Fruške gore. Četvoročlana porodica Jovanović je nakon gotovo godinu dana, opet na okupu. Sestrici se najviše obradovao stariji brat Lazar, koji se ne odvaja od nje. Napredak u Laninom lečenju je vidljiv, nakratko može sama da sedi uz potporu, a krenula je i pomao da priča. Može razumljivo da kaže tata i deda, a za mamu kaže samo prva dva slova - ma. Dom Jovanovića svakodnevno odzvanja dečjim pesmicama, kojima se Lana raduje, a najviše joj se dopada "Razbole se lisica".

ZAHVALNOST

REPUBLIKO Srpska, Lana i njeni roditelji su ti večno zahvalni na svakoj vrsti pomoći koju si nam pružila - napisali su Lanini roditelji na društvenim mrežama. - Humanost naroda Srpske nikada se nije dovodila u pitanje, i mi smo vama, dobri ljudi, beskrajno zahvalni.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više