PRONAŠAO SESTRU POSLE 40 GODINA: Rešen prvi slučaj otmice bebe, Mlađan Radivojević DNK analizom utvrdio ko mu je biološka majka

S. BABOVIĆ

01. 10. 2021. u 08:40 >> 08:41

ZAHVALjUJUĆI DNK analizi, Mlađan Radivojević iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca, rođen 3. marta 1981. - posle punih 40 godina - saznao je ko mu je prava majka.

Marina i Mlađan / Foto S. Babović

Ova analiza odvela ga je i do rođene sestre Marine Milojević (46), koja nije ni slutila da ima brata, sa kojim se prvi put srela u Kruševcu.

Ovo je epilog prvog rasvetljenog slučaja otmice novorođenčeta osamdesetih godina iz srpskih porodilišta, koje je juče predstavilo javnosti Udruženje za istinu i pravdu o nestalim bebama.

- Bili smo uporni, tri godine smo tragali. Zahvaljujući tome video sam se sa majkom. Susret je bio dirljiv - kaže Mlađan Radivojević i opisuje ličnu potragu za svojim pravim identitetom i poreklom:

- Počeo sam da tragam kada mi je rečeno da sam kao dete usvojen. Istraga nas je dovela do kruševačke bolnice, matične službe i Udruženja - kaže on.

Marina Milojević, inače majka dvoje dece, u Kruševac je stigla sa suprugom. Kaže da joj majka ništa nije pričala o prošlosti, a da ima brata, saznala je pre nekoliko dana.

Kraj ove filmske sage stigao je, kako navode u udruženju koje se bavi potragom za nestalim bebama, posle čak 15 DNK analiza, od čega je poslednja pokazala najbliži stepen srodstva.

Predsednik Udruženja Radiša Pavlović podseća da je krivična prijava u ovom slučaju podneta 2019. godine, kao i da tužilaštva u Kruševcu, Nišu i Aleksincu nisu pomogla da se ovaj slučaj reši.

- Mlađan i Marina upoznali su se kada smo već imali preliminarna saznanja oko rezultata DNK analize, koji je u četvrtak potvrdio da Marina i Mlađan imaju istu majku. Oni imaju i rođenog brata, ali je on nažalost odbio saradnju - navodi Pavlović, dodajući da je potvrdu o prvom stepenu srodstva (roditelj-dete), dobio i od stručnjaka Instituta za sudsku medicinu.

Pavlović kaže i da je Mlađanova i Marinina majka uzrujana i ne želi da se eksponira. Ipak, kontaktirala je sa Udruženjem i tražila da se svi elementi dobro provere. Ona je potvrdila da je 3. marta 1981. godine rodila zdravo muško dete, kao i da joj je posle nekoliko dana rečeno da je beba preminula i da može da ide kući.

Pavlović tvrdi da je Mlađan kao beba otet i protivzakonito usvojen, te da su u tome učestvovale četiri državne institucije i dodaje da postoji odgovornost četiri ministarstva. U ovom procesu izmišljeno je ime roditelja na porođaju, majka fizički uklonjena, upis u matičnu službu obavljen je izmišljenim imenima i to svega dan pre nego što je prijava fizički stigla.

TRAŽE SPECIJALNO TUŽILAŠTVO

UDRUŽENjE na čijem je čelu Pavlović ostaje pri svom stalnom zahtevu za formiranje specijalnog tužilaštva koje treba da istraži sve slučajeve nestale dece. Slučaj Mlađana Radivojevića istraživala su tri tužilaštva i pet policijskih uprava.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više